„Sfântul din Berinţa“ şi exorcizările pe care le făcea în cea mai veche biserică din sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul are şi el poveştile lui legate de ritualul care unora le dă fiori, şi anume exorcizarea. Unul dintre preoţii care făcea exorcizări în Maramureş, în Berinţa mai exact, este Gheorghe Gheţie, despre care vorbeşte scriitorul Augustin Buzura într-un interviuu acordat ziarului „Adevărul“.

În interviul acordat Adevarul, din luna aprilie a anului 2013, Augustin Buzura povesteşte cum a a copilărit printre nebunii aduşi pentru „exorcizare“ în miez de noapte, în spatele casei sale din comuna Berinţa la preotul Gheorghe Gheţie.

"Gheorghe Gheţie era un fel de sfânt. Toată lumea îl socotea un sfânt. În Maramureş, predominau greco-catolicii, care nu se înţelegeau prea bine cu ortodocşii. Ei, acest preot era acceptat şi slujea la ambele biserici. În plus, făcea exorcizări. Era plin de lume din toate colţurile ţării. Inclusiv din Dobrogea venea lume cu bolnavi psihic, cu epileptici. Îi aduceau în status epileptic, adică în criză continuă de epilepsie, în stare de inconştienţă.

Îi aduceau, legaţi de căruţă, la cea mai veche dintre cele trei biserici din sat, construită în 1430. Înainte se spunea că existase o altă biserică, pe roţi, pe care sătenii o mutau când năvăleau tătarii. Acolo, în miez de noapte, preotul făcea rugăciunea Sfântului Vasile. Tata îl ajuta să îi transporte pe bolnavi, pentru că aceştia erau ori inconştienţi, ori violenţi. Odată ce au fost îngrijiţi de preot, bieţii oameni se întorceau singuri, pe picioarele lor. Da, erau vindecati. 

Am văzut zeci de cazuri! Casa noastră, fiind la 40-50 de metri de casa preotului, trăiam practic printre nebuni. Când au venit ruşii, cam în aceeaşi zi în care ne-au făcut ţăndări icoanele, l-au luat pe preot, l-au pus la peretele şurei care se afla în spatele casei noastre, gata să-l execute. Atunci, a apărut un necunoscut care le-a vorbit în ruseşte şi i-a convins să-l ierte. Era într-o zi de toamnă târzie, foarte frumoasă. Eu aveam 6 ani", povestea atunci academicianul Augustin Buzura. 

Citeste si: Exorcizare întreruptă de un telefon. Diavolul, sau bunul Dumnezeu?

FOTO VIDEO Satul în care izbucnesc incendii din senin: extratereştri, strigoi sau demoni?

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite