Se caută produse care să poată purta eticheta „Bun de Maramureş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumpărături    Foto: 123rf
Cumpărături    Foto: 123rf

În perioada 5 - 9 noiembrie 2018, în cadrul proiectului „Food Chains 4 EU” va fi realizată o evaluare de tip Peer Review (inter pares) în judeţul Maramureş, pentru identificarea unor metode de sprijin pentru producători locali şi asociaţii ale acestora, pentru o mai bună corelare şi coeziune la nivelul lanţului alimentar din judeţ, inclusiv prin concretizarea iniţiativei ”Bun de Maramureş”.

Temele evaluării de tip Peer Review din judeţul Maramureş vor fi produsele locale cu potenţial de piaţă şi metode de sprijinire a producătorilor locali tradiţionali, modele inovative de asociaţii de afaceri în domeniul alimentar şi mecanisme de sprijinire a acestora şi metode inovative de ambalare şi vânzare a produselor alimentare, inclusiv a celor tradiţionale. Eticheta ”Bun de Maramureş” nu se preconizează a fi un certificat propriu-zis, ci o garanţie oferită de Consiliul Judeţean Maramureş cu privire la potenţialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru judeţ, deoarece foloseşte resurse locale şi este produs pe baza unei reţete tradiţionale sau prin tehnici inovative axate pe calitate şi nu pe cantitate.

Cu prilejul evaluării Peer Review în Maramureş, experţi internaţionali din cele patru regiuni partenere în proiect vor participa la vizite şi întâlniri de lucru cu producători reprezentativi din judeţ, precum şi la o serie de evenimente interactive în care vor fi implicaţi specialişti în domeniu şi factori de decizie de la nivel local şi naţional, interesaţi în promovarea produselor locale şi tradiţionale.

Seminarul privind ”Situaţia actuală a lanţului alimentar din judeţul Maramureş” se va desfăşura marţi, 6 noiembrie, între orele 9.30-13.00, în Sala de Conferinţe a Hotelului Rivulus Baia Mare. Workshopul inter-regional de învăţare ”Tradiţie & inovare” va avea loc joi, 8 noiembrie, între orele 9.00 – 13.00, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare. Tot joi, între orele 15.30 – 18.00 va avea loc o vizită la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare unde este gândit şi un Concurs culinar. Întâlnirea Comitetului de Monitorizare al Proiectului a fost programată pentru vineri, 9 noiembrie, între orele 10.00 – 11.30, în Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Judeţean Maramureş. Tot vineri, între orele 11.30 – 13.00, la Palatul Administrativ va avea loc seminarul de prezentare a raportului preliminar şi recomandărilor Peer Review.

Consiliul Judeţean Maramureş Maramureşul implementează, în perioada 2017-2021, Proiectul ”Food Chains 4 Europe - FC4EU (Lanţuri alimentare pentru Europa)”, finanţat prin Programul Interreg Europe, cu scopul de a îmbunătăţi punerea în aplicare a politicilor regionale care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanţuri alimentare durabile, în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv/Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramureş (România) şi Greater Manchester (Marea Britanie).

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite