Scandal în Baia Mare din cauza colacilor secuiești. Primarul a retras atribuţiile viceprimarului UDMR. Reacţia UDMR

0
0

Primarul din Baia Mare i-a retras atribuțiile viceprimarului UDMR, după ce a înlăturat tricolorul României de pe standurile de la un eveniment, relatează publicația locală PresaSM. 

Primarul Cătălin Cherecheș, la un eveniment local FOTO Facebook
Primarul Cătălin Cherecheș, la un eveniment local FOTO Facebook

Potrivit unei publicații locale, la inspecția de vineri, având în vedere că pe unele standuri era scris doar în limba maghiară, la inițiativa primarului Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, s-a montat și tricolorul românesc pe acele tarabe.

Ulterior, viceprimarului István Zsolt Pap a dat dispoziție ca tricolorul românesc să fie înlăturat, motiv pentru care primarul i-a retrase toate atribuțiile, relatează PresaSM

Stand de colaci secuiești FOTO PresaSM
Stand de colaci secuiești FOTO PresaSM

Ce spune primarul 

„Vreau să le spun că Baia Mare se numește Baia Mare și denumirea oficială este Baia Mare. Din curtoazie, din eleganță, din frățietate mai acceptăm să se mai scrie în stânga, dreapta, Nagybánya, dar orașul se numește Baia Mare”, a transmis primarul într-un mesaj video publicat de sursa citată. 

Primarul a mai completat, explicând situația pentru românii care nu cunosc limba maghiară. „Cu tot respectul, pentru toți care cunosc limba chineză, rusă, iataliană sau franceză într-un oraș, care se numește Baia Mare și care se află în România, lucrurile stau în felul următor: dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo unde mă duc scrie mare și lat pâine, nu kenyér, iar dacă nu vor să schimbe din kenyér în pâine, atunci unde scrie kenyér să pună steagul românesc. Atunci înțeleg că pot intra și eu, român, acolo. Dar dacă scrie numai în ungurește, înseamnă că nu e și pentru mine, românul ăsta care e un papagal care trebuie să citească prin dicționare ce scriu ei în limba maghiară”, a mai completat liderul local. 

„Din acest motiv, pentru faptul că și-a permis un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar al municipiului Baia Mare, să pună mâna și să dea jos steagul României din secunda asta îi retrag atribuțiile pe care i le-am delegat din calitatea mea de primar al municipiului Baia Mare”, a conchis primarul Cătălin Cherecheș. 

Reacția liderilor locali UDMR

În replică, UDMR Baia Mare a transmis un mesaj, condamnând decizia liderului local. „Este de neînțeles pentru noi decizia primarului Cătălin Cherecheș, luată cu ocazia actualei ediții a Sărbătorii Castanelor, şi potrivit căreia, la standurile de vânzare a cozonacilor secuiești (cunoscuți drept „kürtőskalács”) inscripția în limba maghiară a produsului trebuie acoperită, și pe standuri trebuie puse steagul României. Steagurile au fost amplasate joi la dispoziția Primarului, însă vineri dimineață viceprimarul UDMR al orașului, István Zsolt Pap, a cerut ca acestea să fie îndepărtate”, a transmis pe Facebook filiala formațiunii politice din Baia Mare. 

Liderii locali ai UDMR și-au exprimat regretul, susținând că demersul făcut de primar nu este în interesul conviețuirii pașnice a dintre cele două comunități. 

„În Baia Mare nu a mai existat niciodată o astfel de manifestare și regretăm că Primarul a recurs acum la asemenea provocări. Considerăm că astfel de gesturi nu sunt în interesul conviețuirii pașnice dintre comunitatea română și cea maghiară din oraș, având ca efect crearea de tensiuni între cele două comunități”, a mai transmis UDMR Baia Mare. 

Baia Mare


Ultimele știri
Cele mai citite