Noi tensiuni împotriva unor administrații ale UDMR. Motivul: măsurile în educație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apar noi tensiuni în teritoriu, de această dată îndreptate împotriva unor instituții conduse de reprezentanți ai UDMR sau susținuți de Uniune, tema fiind măsurile din zona educației în Harghita și Cluj.

invatare

O nouă situație tensionată a apărut la Gheorgheni (județul Harghita), unde un grup de elevi și părinți ai elevilor absolvenți de școală profesională de 3 ani, adică Colegiul Tehnic „Batthyany Ignac”, au solicitat continuarea studiilor la ciclul superior al liceului, în clasa a-XI-a, în anul școlar 2022/2023, fiind lansată și o petiție publică.

Și conducerea școlii a cerut același lucru Inspectoratului Școlar Județean Harghita în cursul lunii martie. Deși cererea a fost semnată de câteva zeci de elevi și părinți, șeful Inspectoratului Școlar Județean Harghita, Demeter Levente, a respins solicitarea.

Cei care au pregătit și semnat petiția au precizat că decizia este „în contradicție cu mai multe acte normative și principii care reglementează, garantează și susțin, inclusiv financiar, accesul la educație și formare profesională continuă”. Un prim articol invocat este 333, litera i) din Legea educației naționale care garantează formarea profesională contină.

De asemenea, este invocat și un ordin al Ministerului Eduacației și Cercetării care subliniază că în clasa a XI-a trebuie alocat un număr de locuri cel puțin egal cu numărul din clasa a X-a. Mai precis, e Ordinul M.E.C numărul 5021/23.09.2005. Și conducerea colegiului a efectuat demersuri de continuare a cursurilor de către elevi, tot în baza unor ordine ale Ministerului Educației.

Cum justifică ISJ Harghita

Răspunsul anterior al ISJ Harghita a fost faptul că inspectoratul a respins continuarea clasei prin faptul că în anii anteriori au fost doar 10-13 elevi în anul anterior . „Motivarea deciziei are în conținut niște aspecte destul de discutabile, unul dintre ele fiind total lipsit de susținere, ISJ apreciind că respinge cererea întrucât în ultimii ani la clasele respective au fost doar 10-13 absolvenți”, arată Ziar de Harghita, după consultarea deciziei ISJ Harghita.

Sursa citată menționează modul „deficitar și, poate, arbitrar în care sunt conduse unele instituții din Harghita de oameni numiți și susținuți politic de UDMR, de multe ori chiar împotriva intereselor maghiarilor, al propriilor votanți”.

La rândul său, „realitatea ne confirmă, din nou, cu un exemplu în care se demonstrează cum oamenii UDMR împiedică elevii de etnie maghiară să urmeze cursurile unei școli pentru a-și putea asigura un viitor propriu, situația scandaloasă fiind în curs de a produce efecte publice”, arată și Realitatea de Harghita.

Cazul grădiniței din Huedin

Nu este singura situație tensionată din teritoriu. La Huedin are loc un conflict între forțele politice, adică UDMR versus PNL și PSD. Motivul este darea în folosință a unei grădinițe construite cu sprijinul Guvernului de la Budapesta, unde reprezentantul Bisericii Reformate, proprietarul grădiniței, a zis că predarea se va face doar în limba maghiară. Aleșii PSD și PNL au acuzat de segregare etnică, în timp ce liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, a precizat că nici vorbă de așa ceva, deși predarea va fi în limba maghiară, potrivit MTI (agenția de stat maghiară).

Prin urmare, în şedinţa Consiliului Local de miercuri, aleșii din Huedin au respins proiectul cu privire la primirea în folosinţă gratuită a grădiniţei construite cu sprijinul statului ungar, doar consilierii UDMR votând pentru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite