Sarmale de post cu ciuperci, o reţetă tradiţională delicioasă din Maramureş
0Pentru că suntem în post, unele preparate precum sarmalele sunt pur şi simplu tăiate din meniu. Un bucătar din Maramureş ne dezvăluie o reţetă după care bunica lui, orginară din Maramureşul istoric, pregătea samalele de post cu două feluri de ciperci şi păsat.
Nu suntem obligaţi să renunţăm la unele preparate, chiar dacă suntem în post, ci e suficient să le adaptăm, să înlocuim carnea cu ciuperci, spre exemplu. Astfel, bucătarul Florin Micle ne dezvăluie o reţetă tradiţională de sarmale cu păsat şi două feluri de ciuperci din Maramureşul istoric.
”Reţeta e păstrată de la bunica mea, care era din Crăciuneşti. Sarmalele gătite astfel sunt foarte gustoase şi au un secret aparte”, mărturiseşte bucătarul. Acesta arată că, spre deosebire de modul în care le găteşte mai toată lumea, el pune ardei roşu tocat mărunt, însă ceea ce le face gustul cu totul deosebit sunt hribii de pădure în combinaţie cu ghebele, dar şi faptul că orezul este călit în ulei alături de păsat şi restul compoziţiei.
Ingrediente pentru aproximativ 40 de sarmale:
Ceapă – 100 g
Morcov – 80 g
Arei gras roşu – 60 g
Păsat – 280 g
Orez -180 g
Ulei -100 ml (+ 80 ml la fiert)
Hribi – 100g
Ghebe – 300 g
Varză murată foi -1 kg
Varză murată tăiată – 450- g
Pastă de rosii – 70 g (la fiert)
Mărar, cimbru, condimente
Se toacă mărunt ceapa, ardeiul, ciupercile, iar morcovul se dă pe răzătoarea fină. Se pune totul la călit în ulei, unde se adaugă apoi orezul şi păsatul. După ce s-au călit bine, se umplu foile de varză cu acest aluat, apoi se aşează într-un vas care a fost tapetat în prealabil cu puţin ulei, varza tăiată şi mărarul. Se aşează apoi sarmalele în straturi, iar peste ultimul strat se toarnă pasta de roşii. La final se adaugă apa cât să acopere sarmalele şi se pun la foc mic.
Sfat: Alegeţi foile de varză să fie netede şi subţiri. Pentru ca sarmalele să poată fi făcute mai uşor, se taie nervura îngroşată a frunzei. Dacă sunt foarte mari, frunzele pot fi tăiate în două, pentru ca sarmalele să fie mai aspectuoase.
Mai puteţi citi: