Sălbăticiunile flămânde vin tot mai aproape de sate. Stână de oi, atacată de un urs, în Maramureș

0
0

O stână de oi a fost atacată de un urs în localitatea Copalnic Mănăștur, din județul Maramureș. Un bărbat de 37 de ani care îngrijea oile a fost în stare de șoc. Fiara a ucis o oaie și a rănit o alta.

Ursul a atacat o stână din Maramureș  FOTO Diana Transilvania Hunting ONG
Ursul a atacat o stână din Maramureș FOTO Diana Transilvania Hunting ONG

Primarul comunei Copalnic Mănăștur, unde a avut loc atacul, a anunțat asociația vânătorilor, pentru a interveni să alunge ursul din zona locuită.

Am fost informat că un urs a atacat o stână, am anunțat vânătorii”, a precizat primarul comunei, Vasile Mihalca.

Am fost sesizați de către primarul comunei Copalnic Mănăștur, dl. ing. Vasile Mihalca, cu privire la faptul că pe raza comunei a avut loc un atac de urs la o stână de oi soldat cu uciderea unei oi și rănirea alteia. În urma sesizării, ne-am deplasat la stână în cauză unde îngrijitorul a confirmat cele spuse de domnul primar. Din spusele acestuia, atacul s-a produs la lumina zilei”, spun reprezentanții Diana Transilvania Huting, un ONG din Maramureș.

Îngrijitorul stânei, un bărbat de 37 de ani, a fost șocat să vadă cum ursul i-a atacat stâna. „De 37 de ani de când sunt în comună nu am mai văzut așa ceva! M-a așteptat lângă pârâu și brusc a sărit pe oile din turmă. M-am speriat foarte tare”, le-a spus bărbatul vânătorilor.

Ursul, văzut și în alte sate din zonă

Aceștia au arătat că au mai fost informați că ursul a fost văzut și în satele izolate Preluca Nouă și Preluca Veche. „Un alt cetăţean ne-a semnalat faptul că în cursul serii de ieri, în zona Preluca, la o livadă de pruni a fost văzut un urs de talie medie spre mare, aspect deocamdată neverificat de către personalul asociației noastre”, mai arată reprezentanții asociației.

De asemenea, potrivit acestora, urme ale prezenței urșilor au fost văzute foarte des în ultima perioadă. „În cadrul patrulărilor personalului nostru de teren, s-au observat tot mai des urme ale prezenței ursului ori au avut loc observații directe ale unor exemplare de urs brun în cuprinsul fondului cinegetic 46 Mănăștur, existând capturi video în acest sens”, mai arată vânătorii.

Astfel, ei trag un semnal de alarmă și avertizează cetățenii care au activități zootehnice, silvice, agricole, dar și pe cei pasionați de drumeții ori de culesul fructelor de pădure sau a ciupercilor să desfășoare aceste activități cu maximă prudență.

În Maramureș, prezența urșilor în zonele locuite au fost semnalate foarte rar, până anul trecut. În schimb, au mai avut loc rareori atacuri ale fiarelor în zonele împădurite.

Alte atacuri, anul trecut

Anul trecut, două astfel de atacuri ale urșilor au fost semnalate la o fermă de vaci din Repedea. Un inventar al asociației vânătorilor din acea zonă a arătat că anul trecut erau 40 de urși ce trăiau în apropiere, cifră care e foarte mare, pentru un areal atât de apropiat de locuințele oamenilor.

Vânătorii au mai semnalat, în luna iunie a acestui an, prezența sălbăticiunilor în zona Cavnic, Boiereni și Rohia, unde s-au apropiat foarte mult de zona locuită.

Tot anul trecut, un bărbat de 37 de ani a ajuns la spital după ce a fost atacat de un urs în pădure, în zona localității Sarasău.

Baia Mare


Ultimele știri
Cele mai citite