„România nu are doar posibilitatea de a se reface, ci are capacitatea de a fi un lider european incontestabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dr. Călin Georgescu a fost prezent în Baia Mare
dr. Călin Georgescu a fost prezent în Baia Mare

Sala M1 din cadrul Centrului de Afaceri Millennium a fost gazda celei de-a doua ediţii a evenimentului „Dialoguri Băimărene“. Dacă prima dată în Baia Mare a fost invitat Ioan Hollender, unul dintre cei mai renumiţi români de peste hotare, de această dată dr. Călin Georgescu a vorbit despre prezentul şi viitorul României.

În cadrul unui eveniment iniţiat şi susţinut personal de primarul Cătălin Chereches, care îşi propune să aducă în faţa băimărenilor figuri marcante ale României, care au făcut sau fac ceva pentru dezvoltarea ţării, sâmbătă în Baia Mare a poposit dr. Călin Georgescu. Cu o vastă experienţă, de-a lungul anilor fiind director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România, secretar general în Ministerul Mediului şi director al Direcţiei Organizaţii Economice Internaţionale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, actualmente preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (CoR), Călin Georgescu a fost distins cu titlul „Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană”, conferită de EUROLINK – House of Europe Foundation. 

Viitorul României a fost tema propusă de organizatori, iar subiectul i-a venit ca o mănuşă invitatului. A vorbit exact o oră, timp în care a atins cele mai importante probleme ale României. Spunând că o ţară fără viitor este o ţară moartă, dr. Călin Georgescu şi-a început discursul vorbind despre prezent şi schiţând viitorul. „Dacă nu ai viitor, practic nu ai pentru ce să lupţi. Cu alte cuvinte, nu ai steag. Dacă nu ai steag, nu ai unde să te duci. Aşa a fost în toată istoria României. Fiecare ţară, fiecare neam a avut un steag. Ca să schiţez cât de cât viitorul, trebuie să te uiţi la rănile nevindecate ale prezentului. Este o condiţie sine qua non. Prezentul astăzi în România, în două cuvinte: este o ţară condamnată la neputinţa pentru a fi exploatată. Punct“, a arătat Georgescu.

Problemele prin care trece România sunt multe, iar potrivit interlocutorului acestea sunt cauzate de lipsa de profesionalitate şi promovarea non-valorilor. „În 23 de ani, a fost o promovare malignă a incompetenţei, ducând până la deprofesionalizarea masivă a ţării noastre. Şi, peste toate, sufletul românesc, spun eu, a fost trecut prin sabie. Un popor este mort dacă nu poate visa. Dacă nu visezi eşti un înfrânt. Suntem făcuţi din plămada viselor noastre, spunea Shakespeare. Şi am avut oameni mari, genii, care au făcut asta pentru România. Ca să reconstruieşti un prezent distrus, ai nevoie de un trecut glorios şi de un viitor luminos”, a spus preşedintele CoR.  

Temele abordate de dr. Călin Georgescu au fost numeroase, de la Roşia Montană, sistemul educaţional, grupurile minoritare şi până la cea mai importantă meserie, însă acesta s-a arătat încrezător în puterea ţării noastre de-a deveni o putere economică. „Trebuie să vezi invizibilul, să crezi incredibilul şi vei avea imprevizibilul ca răsplată. Şi atunci vom reuşi. Am să spun în Baia Mare ce nu am spus niciodată până acum. Am să vă spun cheia succesului acestei ţări, din experienţa mea destul de consistenta cel puţin în structurile internaţionale mari, foarte mari. Avem nevoie de două lucruri: de dragoste, de unire a noastră într-un singur suflu. Să crezi adevărul, să crezi adevărul şi să iubeşti adevărul. Şi al doilea lucru ca şi cheie a succesului în economia acestei ţări, micul producător. Punct! Cu micul producător eu aş cuceri nu numai România, ci toată lumea. Pentru că România nu are doar posibilitatea de a se reface, ci are capacitatea de a fi un lider european incontestabil”, a mai spus Călin Georgescu. 

La evenimentul de sâmbătă au participat peste 100 de persoane, care au putut dialoga cu preşedintele CoR. Evenimentul a fost organizat de către primarul Cătălin Cherecheş, cel care a precizat că va continua şirul întâlnirilor cu oamenii de seama, într-o încercare de-a învăţa cât mai multe de la cei care pot dezvolta România. „Este o onoare pentru noi toţi să îl avem alături pe domnul Călin Georgescu, un om care pentru România, şi nu numai, este un adevărat model. Cred cu tărie că fiecare dintre noi avem nevoie de oameni care să ne călăuzească, oameni alături de care să putem construi sănătos, durabil, pentru noi, dar mai ales pentru copiii noştri. Şi, nu în ultimul rând, din respect pentru înaintaşi. Pentru Baia Mare şi Maramureş este o onoare că domnul Calin Georgescu a acceptat invitaţia de a ne împărtăşi ideile, convingerile şi experienţele domniei sale. Maramureşul este un loc cu rezonanţă în ceea ce înseamnă popor, onoare şi integritate. Avem câteva valori pe care trebuie să le ducem mai departe, pe care trebuie să le împărtăşim şi celorlalţi, să le lăsăm moştenire generaţiilor viitoare. Ceea ce facem noi în Baia Mare este să oferim lumina comunităţii noastre, dar totodată putem transmite această lumină şi spre ţara. Asta este dorinţa mea, a noastră, pentru că suntem o comunitate care îşi doreşte mult pentru ea, dar şi pentru România. Am alături de mine câţiva oameni dragi, cu care construiesc viitorul comunităţii, ţinând cont de nevoile prezentului, rezolvând problemele rămase, dar şi făcând paşii necesari pentru o dezvoltare durabilă”, a punctat edilul.  

„Dialoguri culturale“ cu Ioan Holender la Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite