Primul oraș din România care va avea o rețea publică de defibrilatoare. Utilizatorii, ghidați de un robot

0
Publicat:

Baia Mare va avea o rețea de defibrilatoare automate care vor putea fi folosite de oricine. Practic, un robot îl va ghida pe utilizator, astfel încât să poată fi folosit și de către persoane fără pregătire de specialitate. Este primul municipiu din România care va avea o astfel de rețea.

Defibrilatoarele performante vor fi amplasate în locuri publice  FOTO Ziarmm.ro
Defibrilatoarele performante vor fi amplasate în locuri publice FOTO Ziarmm.ro

Proiectul aparține Asociației Părinți Salvatori și a fost aprobat în Consiliul Local cu unanimitate de voturi. Astfel municipiul Baia Mare va contribui cu 500.000 de lei, în timp ce contribuția proprie a asociației este de aproximativ 50.000 de lei.

Totodată vom demara discuții cu mediul de afaceri local, pentru a extinde acest proiect, prin implicarea companiilor locale ca parteneri terți, în felul acesta să putem extinde rețeaua pe care o putem realiza în baza prezentului parteneriat. Este același proiect votat de băimăreni în anul 2022 și ieșit câștigător pe locul 1, dar pe care primarul de atunci a refuzat să îl implementeze”, a explicat Vasile Vlașin, președintele asociației.

Defibriloareele – roboți super-performanți

Proiectul propus atunci de Vasile Vlașin viza dotarea Municipiului Baia Mare cu o rețea de 40 de echipamente pentru salvarea de vieți.

Prin votul obținut în CL, Baia Mare devine primul municipiu din România care va avea o infrastructură imediată pentru salvarea de vieți, accesibilă oricărei persoane.

Defibrilatoarele automate pot fi folosite de orice persoană, întrucât acestea acționează independent, fiind niște roboți super-performanți, ba mai mult ghidează prin comenzi vocale utilizatorul și îi spune tot ce trebuie să facă”, mai explică Vasile Vlașin.

De asemenea, mai arată el, cetățenii vor fi informați despre utilizarea acestor aparate prin materiale informative care vor fi puse la dispoziția acestora, pentru a cunoaște detaliile necesare. Inclusiv o hartă a amplasării defribrilatoarelor va fi distribuită băimărenilor, mai arată el.

În săptămânile care vor urma voi vorbi mult despre acest subiect, pentru că fiecare băimărean trebuie să afle și Baia Mare trebuie să devină un exemplu de bune practici pentru toată România. În toate țările care își respectă cetățenii, ceea ce facem noi acum în Baia Mare, este deja implementat de mulți ani de zile. Defibrilatoarele sunt ceva obișnuit, la fiecare pas”, completează Vlașin.

Până acum, în Baia Mare aveam doar două defibrilatoare: unul donat de Clubul Rotary, în Galeria Auchan și unul donat chiar de Vasile Vlașin, pe strada Școlii.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite