Poluare cu metale grele în Baia Mare. Depășiri chiar de 30 de ori la unele metale

0
Publicat:

Închiderea improprie a activității de minerit din Maramureș își arată tot mai frecvent efectele. Noi depășiri la metale grele au fost identificate într-o zonă a orașului, unde ajung apele pluviale ce erodează un depozit de pirită de la marginea orașului.

Poluarea cu fier dă culoarea roșie a apei   FOTO Arhiva Adevărul
Poluarea cu fier dă culoarea roșie a apei FOTO Arhiva Adevărul

Ploile abundente care au căzut la începutul acestei toamne au redeschis „rana” mineritului din Maramureș, care încă mai produce poluare cu metale grele.

Depozitele de steril, închise neconform sau deloc, sunt în continuare o sursă de poluare și  majoră și afectează sănătatea băimărenilor. Astfel, apele care intră pe platforma Cuprom din amonte de aceasta sunt ape pluviale care sunt colectate de la fosta Flotație Centrală (CNMPN REMIN SA), precum și ape provenite de la un curs de apă nepermanent situat pe strada Oborului, de la marginea orașului. Tot acolo se află un depozit de steril.

Depășiri de 30 de ori la fier

Apele acestui curs de apă nepermanent ajung pe platforma Cuprom, iar împreună cu celelalte ape pluviale se scurg o parte la ieșirea de pe amplasament la poarta nr. 3 iar cealaltă parte se scurge în canalizarea orașului și de acolo în râul Săsar, potrivit Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș.

O analiză de laborator a acestor ape pluviale a constatat că au o încărcare de metale grele mult ai mare față de concentrațiile maxime admise, cifre care pot fi consultate în NTPA 001/2002 - Normativul privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi urbane la evacuarea în receptorii naturali, astfel.

Potrivit rezultatelor analizei de laborator, la fier s-a depășit concentrația maximă de 30,76 de ori – concentrația maximă admisă fiind de 5 mg/l.

Pentru mangan - concentrația maximă admisibilă de 1 mg/l a fost depășită de 19 ori. De asemenea, la zinc, unde concentrația maximă admisibilă de 0.5 mg/l, depășirea a fost de 10 ori, în timp ce la cupru, unde concentrația maximă admisibilă de 0.1 mg/l, aceasta a fost depășită de 1.8 ori.

Depozitul de pirită, sursa poluării

În data de 25.10.2022 angajați din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș împreună cu cei din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș-Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase s-au deplasat la platforma Cuprom și au identificat sursa de impurificare a cursului de apă nepermanent și anume depozitul de pirită auriferă (parțial relocat de către CNMPN REMIN SA)”, arată o informare a SGA Maramureș.

Soluțiile amintite de SGA sunt relocarea completă a depozitului de concentrate miniere precum și ecologizarea zonei de către CNMPN REMIN SA. , în conformitate cu un Aviz de gospodărire a apelor valabil. Pe de altă parte, colectarea și epurarea apelor pluviale de pe perimetrul depozitului de concentrate miniere ar putea duce la evitarea unor astfel de evenimente.

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite