Poartă maramureşeană de 6 metri la intrarea în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechea poartă maramureşeană va fi înlocuită Foto: Arhivă
Vechea poartă maramureşeană va fi înlocuită Foto: Arhivă

După ce Maramureşul a rămas practic fără un simbol la graniţa cu judeţul Sălaj, conducerea CJ Maramureş a decis ca o nouă poartă maramureşeană să înlocuiască vechiul edificiu. Înainte de modernizarea DN 1C, exista o poartă maramureşeană din lemn care, din cauza lucrărilor de modernizare, de extindere pe lăţime a drumului, a fost dată jos de firma executantă.

Intrarea în judeţul Maramureş, pe DN 1C, dinspre Cluj, va avea în curând o nouă poartă maramureşeană tradiţională, din lemn, realizată de sculptorul Teodor Bârsan – din Bârsana, având în vedere că cea veche se afla într-o avansată stare de degradare, s-a impus realizarea unei noi porţi, cea veche fiind un real pericol pentru autovehiculele care circulă pe DN 1C. Unul dintre managerii firmei spaniole care realizează lucrările la DN 1C a avut de curând o discuţie cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş, pe tema refacerii porţii şi a refacerii documentaţiei în vederea avizării ei de către Drumurile Naţionale. 

Astfel, zilele trecute, s-au făcut măsurători şi evaluări pentru a stabili care este punctul cel mai convenabil unde se va putea amplasa poarta. Din punct de vedere tehnic s-au agreat 3 variante posibile. Noua poartă va avea cote de gabarit diferite faţă de cea veche – 6 metri înălţime şi 11-12 metri lăţime - ceea ce implică realizarea unui foarte riguros calcul al structurii de rezistenţă. Pe perioada montării porţii, vor fi restricţii de circulaţie în zona aferentă de pe DN 1C.

Etapa următoare este avizarea uneia dintre variante, apoi autorizarea ei în vederea construirii şi realizarea contractului cu sculptorul. Cei implicaţi în realizarea acestui proiect spun că până la finele anului 2013 poarta va fi finalizată şi amplasată. 



FOTOGALERIE Intrările în Maramureş marcate cu un simbol din secolul XVIII

„Maramureş“ rămâne şi acum o enigmă pentru istorici. Etimologia numelui încă necunoscută

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite