Plantă rară, declarată monument al naturii, în Maramureș. Floarea ei arată ca o tablă de șah

0
Publicat:

A înflorit laleaua pestriță, planta rară declarată monument al naturii. În Maramureș crește într-un singur loc, la Fersig, acolo unde se află rezervația Bavna, pentru protejarea stejarulu pedunculat. Tot acolo își face cuib pe timpul verii stârcul cenușiu, o comunitate de păsări migratoare.

Laeaua pestriță este în floare  FOTO Angela Sabău
Laeaua pestriță este în floare FOTO Angela Sabău

În țară, laleaua pestriță mai poate fi văzută doar în câteva locuri, în județele Bistrița Năsăud, Timiș, Gorj. Fiindcă este o plantă protejată, cei care o rup riscă amenzi de până la 2.000 de lei.

Floarea de șah, cum mai este denumită, are denumirea științifică „Fritillaria meleagris” și este o plantă cu flori din familia liliaceelor ce se găsește frecvent în Eurasia. Înflorește o singură dat pe an, în perioada martie-aprilie, doar pentru puțin timp.

Este o plantă rară, monument al naturii FOTO Viorel Coroian
Este o plantă rară, monument al naturii FOTO Viorel Coroian

Denumirea ei științifică provine din latinescul „fritillus” însemnând „cutie cu zaruri,” cel mai probabil din cauza aspectului ei cadrilat, precum o tablă de șah.

Pantă rară, în zonă protejată

Planta poate crește de la 15 până la 40 de centimetri în înălțime. Mai trebuie știut că bulbul plantei, care nu depășește doi centimetri, conține alcaloizi otrăvitori. Se găsește pe terenuri ierboase sau în luncile râurilor, până la o altitudine de 800 de metri.

Stârc cenușiu, pasăre rotejată, în rezervația de la Bavna   FOTO Angela Sabău
Stârc cenușiu, pasăre rotejată, în rezervația de la Bavna FOTO Angela Sabău

În Maramureș poate fi admirată în pădurea Bavna, care este o arie protejată de interes național – rezervație de tip forestier. Este o zonă împădurită pentru protejarea stejarului pedunculat (Qercus robur), unde se găsesc arbori de peste 150 de ani și până la 35 de metir înălțime. Tocmai de aceea, zona favorizează cuibărirea pe perioada verii a stârcului cenușiu. Din cauza regresului populației de stârci din anii 1970, aceste păsări - stârc cenușiu - au fost și sunt protejate.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite