Imagini superbe cu o plantă sălbatică rară, văzută recent în Maramureș. Pe cât e de frumoasă, pe atât e de otrăvitoare FOTO

0
Publicat:

O plantă extrem de frumoasă a fost văzută recent în Maramureș de către un grup de pasionați de drumeții. Unul dintre ei, Alec Portase, spune că planta protejată de lege este o raritate botanică, cel puțin prin aceste zone.

Liliacul sălbatic este o plantă rară, protejată de lege  FOTO Alec Portase
Liliacul sălbatic este o plantă rară, protejată de lege FOTO Alec Portase

Liliacul sălbatic, o plantă rară, înflorește devreme, la începutul primăverii, uneori chiar iese din zăpadă.

Mai întâi, îi apar florile, după care îi cresc frunzele. Este un arbust, care, în condiții prielnice, poate atinge înălțimea de cinci-șase metri. Este vorba despre Liliacul sălbatic (Daphne mezereum)”, spune băimăreanul Alec Portase, jurnalist pensionar, pasionat de drumeții.

De asemenea, el spune că de-a lungul vremii liliacul sălbatic a fost văzut foarte rar. „L-am văzut și fotografiat în doar trei locuri: la Vârful Pleștioara (șase exemplare), pe Piatra Rea, din Munții Țibleș (un exemplar), și la Baia Mare, în spatele unui bloc de pe B-dul București”, a explicat el.

Despre acesta din urmă spune că a dispărut în urmă cu câțiva ani.

Dacă aveți șansa de-a îl vedea undeva, doar bucurați-vă, mirosiți florile lui, au un parfum minunat, însă nu luați în gură nici flori, nici frunze, nici bacele lui roșii. Această frumusețe rară a naturii este foarte otrăvitoare”, mai explică el.

Pe cât de frumoasă, pe atât de otrăvitoare

Liliacul sălbatic înflorește în lunile aprilie-mai, iar la altitudini mai mari, de peste 1.500 de metri, poate fi văzut înflorit chiar și în luna iunie. Arbustul poate crește până la câțiva metri, iar florile sunt de culoare roz-purpuriu și sunt foarte parfumate.

Cu toate că lilacul care crește în grădină este folosit uneori pentru a aromatiza limonadele sau prăjturile de casă, atunci când vine vorba despre liliacul sălbatic, nu ar trebui să aveți asemenea idei. Planta este extrem de otrăvitoare datorită unor compuși toxici cum sunt mezerina și daphnina. Ingerarea lor duce la simptome precum dureri abdominale severe, dureri de cap, diaree, iritații ale pielii și chiar delir sau convulsii.

De altfel, iritațiile pe piele pot apărea chiar în urma contactului pielii cu substanțele otrăvitoare din plantă. Dacă aceste substanțe ajung și la gură, poate duce la inflamarea buzelor, a feței și salivare abundentă. În unele cazuri poate produce chiar decesul.

Liliacul sălbatic este o plantă protejată prin lege, după ce a fost intens culeasă și comercializată ca floare de sezon. De altfel, din 1975 mai multe țări europene au decis protejarea acestei frumuseți sălbatice.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite