„Pictorul de pancarte”, premieră internaţională în Ucraina a teatrului băimărean Ararat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Pintican, actor băimărean    Foto: Victor Mihiş
Claudiu Pintican, actor băimărean    Foto: Victor Mihiş

Piesa scriitorului băimărean Marian Ilea a ajuns în Ucraina. Spectacolul are loc azi, de la ora 18.00, în sala de spectacole a castelului medieval din Ujgorod, unde Teatrul Ararat va prezenta spectacolul „Pictorul de pancarte”, de Marian Ilea.

„E o monodramă despre o profesie dispărută, despre un personaj care după Revoluţie îşi caută România în care s-a format profesional, fără să o mai poată regăsi. Rolul acesta îl face Claudiu Pintican într-un festival internaţional de teatru la Ujgorod (Ucraina), numit „Monologues over Uzh”. Spectacolul a trezit un viu interes şi este aşteptat de comunitatea românească din zonă. Promovarea acestuia a fost realizată prin intermediul secţiei de limbă română a televiziunii regionale Tisa TV”, arată axanews.ro.

Traducerea textului a fost realizată de către Elvira Chilaru (jurnalist emerit al Ucrainei), cunoscută prin intermediul emisiunilor TV pe care le-a realizat în Maramureş. Elvira Chilaru a tradus cărţi din opere ale scriitorilor români. De curând, în Ucraina a apărut „Mara”, de Ioan Slavici, în traducerea acestei românce (născută în Republica Moldova) care aduce servicii mari României.

Pe aceeaşi scenă sunt prezente spectacole ale teatrelor din Georgia (Tbilisi), din Bratislava e prezent teatrul de stat al Slovaciei, de asemenea o trupă de teatru remarcabilă din Polonia şi, nu în ultimul rând, teatrul ucrainean aduce pe scenă patru spectacole ale teatrului din Ujgorod şi din Lvov (Lemberg).

Pentru actorul şi regizorul Claudiu Pintican, acest festival e o întâlnire cu o ştachetă teatrală ridicată, iar Teatrul Ararat e reprezentantul României într-o lume a teatrului din zona slavă, unde arta e la ea acasă în acest domeniu sensibil al începutului de secol XXI, care este teatrul!

Premiera naţională a acestui spectacol va avea loc în 30 octombrie, în sala de spectacole a Teatrului Ararat din Baia Mare, scrie axanews.ro.

Mai puteţi citi:

Din iunie 2019, primele curse internaţionale pe Aeroportul Internaţional Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite