Peste 2.000 de maramureşeni sunt la un pas de izolare din cauza malurilor distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de maramureşeni din trei localităţi maramureşene pot să rămână izolaţi în orice moment din cauza malurilor distruse ale unor râuri din judeţ. Prefectul judeţului Maramureş s-a deplasat în această săptămână în Bărsana, Bistra şi Săliştea de Sus, pentru a analiza la faţa locului situaţia creată de distrugerea malurilor râurilor  ce traversează aceste localităţi.

Cu această ocazie, o comisie specializată a efectuat verificări în zonele amintite. Astfel, au fost constatate probleme mari pe pârâul Bâleasa din Săliştea de Sus între podul aval de mănăstirea Buleasa şi confluenţa cu râul Iza. O posibilă viitură în zonă  pune în pericol 286 de  gospodării cu o populaţie de 860 de locuitori. De asemenea, pot fi afectate drumuri de acces cu pasarele de trecere şi poduri, reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, duce la imposibilitatea intervenţiei în caz de incendiu sau probleme medicale ale cetăţenilor. Pe acest pârău este pe rol, încă din 2008, investiţia cu titlul ,,Lucrări de regularizare a pârâului Bâleasa ( afluent al râului Iza) pe porţiunea ce străbate intravilanul oraşului Sălişte de Sus, jud. Maramureş’’. Investitia are o valoare de 11.274 mii de lei.

De asemenea, prefectul Anton Rohian a analizat în comuna Bistra, punctul critic de pe râul Vişeu, malul drept, unde a fost afectat drumul Judeţean DJ 185 între localităţile Bistra şi Valea Vişeului. Acest fapt  pune în pericol singurul acces rutier în localitatea Valea Vişeului. Afectarea drumului ar conduce la izolarea a 1.600 de locuitori cu implicaţiile socio-economice  aferente. „Întreg tronsonul este instabil şi este evidentă tendinţa de prăbuşire a malului cu afectarea integrală a drumul adiacent, care se poate produce  la prima viitură pe râul Vişeu. De aceea este foarte importantă execuţia lucrării de  consolidare de mal, pe râul Vişeu în zona comunei Bistra. La ceea ce am văzut la faţa locului există riscul ca într-o lună de zile localitatea să fie izolată“, a spus prefectul Anton Rohian. 

Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş a făcut în ultima perioada mai multe intervenţii către ministrul delegat al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, doamna Lucia Varga, prin care a solicitat alocarea urgentă de fonduri,  în vederea demarării investiţiilor necesare pe râurile din judeţul nostru.

Citeşte şi:


Pagube semnificative în Maramureş în urma inundaţiilor. Zeci de kilometri de drum afectat şi mai multe gospodării inundate

FOTO Mai multe terenuri agricole au fost inundate în Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite