Lista actelor necesare la cumpărarea unei locuinţe. În ce condiţii v-ar putea cere notarul o adeverinţă medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele implicate într-o tranzacţie imobiliară (vânzători, cumpărători) au nevoie să prezinte o serie de acte în faţa notarului, pentru certificarea tranzacţiei.

Orice tranzacţie imobiliară este certificată cu un act notarial, un contract de vânzare-cumpărare, semnat de părţi în faţa notarului. Pe lângă documentele de identitate, proprietate sau cele fiscale, mulţi notari solicită un certificat medical din care să rezulte că persoanele implicate (vânzători sau cumpărători), dacă sunt la vârste înaintate, au discernământ, sau nu se află sub tratament cu medicamente care le poate afecta discernământul.

„Astfel de documente se cer, în special pentru deplasare (când notarul se deplasează la clienţi acasă. Se presupune că aceştia nu se pot deplasa la notar din cauze medicale, n.r.)”, spune un notar care a preferat să rămână anonim. „E nevoie de o confirmare că persoana respectivă nu urmează vreun tratament care să-i afecteze discernământul, judecata, sau dacă figurează cu boli care pot să-i afecteze judecata”, spune Tudor Marcu, agent imobiliar. El mai arată, totuşi, că întâlneşt rareori astfel de situaţii, însă solicitarea este justificată.  „Când autentifică un act, notarul îşi asumă o răspundere. În plus, pot fi şi la alte vârste persoane care să necesite un act doveditor al discernământului”, mai arată el.

Actele necesare pentru o tranzacţie imobiliară sunt:

-        Actele de dobândire (proprietate), care poate fi contract de vânzare – cunpărare, titlu de proprietate, certificat de moştenitor, sentinţă civilă etc.  

-        Actele de identitate ale tuturor părţilor implicate (plus certificate de căsătorie dacă e cazul)

-        Cetificatul Fiscal de la Primărie, cu valoarea de impunere, iar pentru construcţii – suprafaţa, materilul din care s-a construit şi anul construcţiei

-       Extrasul de Carte Funciară

-        Certificatul Energetic, eliberat de auditor energetic şi dovada asigurării obligatorii a locuinţei

-      Toate chitanţele pentru utilităţi, eliberate cu 24 de ore înaintea încheierii contractului şi adeverinţa de a asociaţia de locatari

Pentru persoanele de vârsta pensionării sau pensionate se mai solicită adeverinţa medicală de la medicul de familie, pe care se va menţiona „nu este în evidenţă cu boli psihice”. Aceasta trebuie eliberată cu 24 de ore înaintea semnării contractului. Pentru persoanele pensionate de boală sau care suferă de o boală gravă notarul ar putea cere un certificat medico-legal.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite