HCM Baia Mare, viitoare echipă „galactică“ din handbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu declinul echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea, viitoarea echipă eşantion a handbalului românesc va fi HCM Baia Mare. Profitând şi de problemele echipei din Vâlcea, conducerea clubului băimărean a reuşit să transfere câteva jucătoare importante de la Oltchim, dar în acelaşi timp şi-a asigurat şi prelungirea câtorva contracte importante.

Paula Ungureanu, Ada Nechita, Melinda Geiger, Mihaela Smedescu, Renata Ghionea, Gabriella Szucs, Luciana Marin şi Mădălina Chirilă sunt doar câteva din jucătoarele care au semnat sau şi-au prelungit contractul cu gruparea băimăreană. Datorită acestor achiziţii, Baia Mare este încă de acum viitoarea speranţă a handbalului românesc. Mai mult, conducerea clubului şi finanţatorii săi au arătat că bugetul echipei este de trei ori mai mic decât al Oltchimului, însă se încearcă cel puţin egalarea performanţei echipei vâlcene. Având în vedere şi că majoritatea jucătoarelor HCM Baia Mare sunt deja componente ale echipei naţionale de senioare, acestea au arătat că orice este posibil la Baia Mare.

Transferuri de marcă

Seria transferurilor importante a început în urmă cu câteva zile, când extrema dreapta, Ada Nechita a semnat pentru HCM. Aceasta a semnat un contract pentru următorii trei ani cu gruparea băimăreană, după 14 ani alături de clubul vâlcean. Următoarea mişcare de senzaţie a fost transferul celei mai bune portăriţe a României, Paula Ungureanu. 

Portarul Paula Ungureanu a decis să se alăture echipei băimărene de handbal pentru următorii trei ani. Sportiva are toată încrederea în şansele de reuşită ale clubului băimărean,spunând şi că alegerea a făcut-o deoarece are încredere în şansele echipei antrenată de Costica Buceschi şi Magda Kovacs. „Din punctul meu de vedere, şi de aceea am ales Baia Mare, mi-a plăcut mult de tot proiectul lor. Consider că va fi următoarea echipă care poate să ducă sus handbalul românesc şi din această cauză am şi optat pentru Baia Mare. Consider că are cele mai multe şanse, pentru că ştiţi foarte bine ce s-a întamplat cu Oltchimul, şi nu trebuie să lăsăm handbalul românesc să se ducă în jos. Nu a fost o alegere grea şi am ales cu sufletul“, a arătat Ungureanu. Astfel, sportiva în vârstă de 33 de ani va evolua la clubul băimărean după mai bine de patru ani petrecuţi la Oltchim. Paula Ungureanu. În urmă cu doar două zile, Ana Maria Tănăsie, extremă stângă a întregit lotul băimărean. În vârstă de 18 ani, jucătoarea este cea mai bine cotată junioară de la Centrul de Excelenţă din Vâlcea. La fel de importante au fost şi transferurile Gabriellei Szucs(HC Zalău) şi Lucianei Marin (HCM Roman). Pe lângă toate acestea Melinda Geiger şi Mihaela Smedescu, ambele foste jucătoare ale Oltcimului şi-au prelungit pe o perioadă de trei ani contractul cu HCM Baia Mare. O situaţie puţin mai dificilă este în cazul Elizei Buceschi, cea care are mari şanse să revină definitiv în Baia mare din cauza declinului de la Oltchim. Astfel, în acest moment HCM-ul are nu mai puţin de şapte jucăîtoare în lotul naţional. 

Buget şi obiective

Sezonul 2012 – 2013 a fost şi cel mai prolific pentru echipa din nord-vestul României. Pentru prima dată de la înfinţarea clubului, handbalistele HCM-ului au reuşit să câştige Cupa României şi să devină vicecampioane. Chiar şi aşa, încă de pe acum, anul viitor se anunţă a fi unul chiar mai bun. Oficialii clubului au arătat că echipa îşi doreşte un parcurs cât mai lung în competiţiile europene, dar şi în campionatul naţional. „Lotul trebuie să fie unul restrâns, nu facem risipă. Ceea ce a realizat Oltchimul cu câteva milioane de euro trebuie să facem noi cu căteva sute de mii. Eu cred că cei care gestioneaza clubul, împreună cu noi cei care finanţăm, respectiv autoritatea locală, dorim să creăm un val pozitiv, astfel încât rezultatele de anul acesta şi de anul viitor să fie bune şi să creăm în Baia Mare un pol al handbalului, indiferent că vorbim de feminin sau de masculin“, a arătat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.  

Cand vine vorba de buget, HCM Baia Mare va beneficia de aproximativ 400.000 de lei, bani pentru toate competiţiile la care vor participa. In comparatie cu Oltchim Râmnicu Vâlcea care a avut la dispoziţie peste 3 milioane de euro, echipa băimăreană va oferi o remuneraţie mai mică jucătoarelor. „Nu avem un buget la fel de mare precum Vâlcea. Cu toate acestea, am reuşit să negociem nişte salarii decente care să ne permită să acoperim toate cheltuielile dintr-un an. Majoritatea jucătoarelor venite de la Oltchim vor primi aproximativ 30% din suma pe care o câştigau anual“, a adăugat edilul. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite