Gardul sinagogii din Sighet, vandalizat cu mesaje anti-război de o româncă trecută la islamism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gardul sinagogii evreilor ultraortodocși din Sighetu Marmației a fost vandalizat luni seară de către o femeie ce purta îmbrăcăminte asemănătoare celei islamice. Femeia era însoțită de o alta, care a asistat la toată scena.

În imagini apare femeia care a vandalizat gardul  FOTO camere de supravegere
În imagini apare femeia care a vandalizat gardul FOTO camere de supravegere

Ea a scris cu vopsea pe gardul sinagogii noi „Free Palestine”, apoi, conform imaginilor de pe camerele de supraveghere, s-a îndepărtat și a fotografiat locul, după care au plecat amândouă.

Gardul sinagogii vandalizat  FOTO camere supraveghere
Gardul sinagogii vandalizat FOTO camere supraveghere

Următorul pas a fost la vechea sinagogă din aceeași localitate, unde au lipit pe ușă afișe cu înscrisul „Eliberați Palestina”.

Cazul a fost imediat în atenția oamenilor legii, iar Brigada Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații a ajuns la fața locului.

Mesaje scrise pe gardul sinagogii  FOTO camere supraveghere
Mesaje scrise pe gardul sinagogii FOTO camere supraveghere

În doar câteva ore, femeia care a vandalizat gardul a fost identificată, fiind vorba despre o sigheteancă de 33 de ani, convertită la islamism.  

Femeia, identificată în scurt timp

 „Astăzi, 29 ianuarie, la ora 16.45, în timpul serviciului de patrulare, polițiștii din Sighetu Marmației au observat faptul că pe clădirea unui cult au fost lipite mai multe hârtii, pe care era scris un mesaj. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat o a doua clădire ce aparține aceluiași cult, care este înconjurată cu gard, iar pe patru stâlpi ai gardului au fost scrise mai multe mesaje. În cauză, polițiștii efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, în vederea identificării persoanelor care au comis faptele și pentru luarea măsurilor legale care se impun”, transmite Inspectoratul de Poliție al Județului.

Femeia a fost prinsă în momentul în care își comanda un taxi. Acum este cercetată penal și are de plătit o amendă de 3.000 de lei.

Alexandru Tivadar, secretarul comunității de evrei de la sinagoga din Sighetu Marmației, spune că femeia a fost identificată cu ajutorul camerelor de supraveghere.

Destinatar greșit

S-a identificat autorul, s-au luat măsurile, poliția și-a făut foarte bine datoria. Identificarea a fost făcută cu ajutorul camerelor de supraveghere”, a explicat el.

Despre motivul pe care l-ar fi avut femeia pentru acest gest, el mai arată că nu este plauzibil. 

Motivul pe care l-a spus dânsa a fost că e un mesaj de pace pe care și-l dorește. Dar putea să pună acest mesaj de pace și pe alte instituții sau în alte locuri. Comunitatea a făcut plângere penală pentru distrugere. Ținând cont că această doamnă este din Sighet, pentru comunitatea din Sighet - vorbim de întreg orașul - nu e un lucru benefic”, a mai spus el despre incident.

Comunitatea de evrei din Sighetu Marmației este de orientare ultraortodoxă, care se împotrivește total oricărei forme de luptă.

Comunitatea de evrei de la Sighetu Marmației sunt de orientare ultraortodoxă. Ei sunt total împotriva războiului și nu au nicio legătură. Comunitatea aceasta de evrei este împotriva oricărei forme de luptă”, spune istoricul Ilie Gherheș.  

Sinagoga din Sighetu Marmației este cea mai nouă construită și cea mai mare din estul Europei. Construcția a început în 2017 și a fost inaugurată pe 5 noiembrie 2021, în prezența rabinului șef a comunității hasidice din New York, Aaron Teitelbaum. Acesta a decis ca sinagoga să fie ridicată în Sighetu Marmației, orașul natal al bunicului său, rabinul Joel Teitelbaum, fondatorul comunității hasidice.  

La recensământul din 2011 erau 11 evrei în Sighetu Marmației. Totuși, în localitate și în toată zona a existat cândva o comunitate impresionantă de evrei. În 1930, orașul avea 38,6% din populație evrei.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite