Factori care distrug o relaţie. Ce efect are minciuna sau lipsa de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaţiile dintre oameni sunt una din componentele fundamentale ale vieţii noastre. Citate despre faptul că omul nu este făcut să trăiască singur găsim încă din Biblie şi până la lucrările ştiinţifice ale cercetătorilor în domeniu, toate fiind de acord cu acest aspect al vieţii noastre.

Subiectul relaţiilor dintre oameni este unul inepuizabil pentru cercetători şi psihologi, iar eşecurile în relaţii, care sunt din ce în ce mai frecvente, sunt cu atât mai interesante de studiat. Astfel, dacă ne referim la relaţia de cuplu, în literatura de specialitate găsim diferite motive care duc la rupturi în cuplu. Câteva dintre ele sunt comentate de psihologul clinician Dana Crişan.

Printre cele mai importante enumerate se află minciuna. „Minciuna distruge încrederea celui care este minţit”, explică psihologul, fără a se referi la micile minciuni inofensive, care unori sunt spuse pentru a proteja partenerul şi priveşte lucruri mărunte, fără importanţă suficientă pentru a distruge un cuplu. „Atunci când e vorba de o minciună care ascunde trădare, persoana minţită îşi pierde încrederea în partener, îl face să-şi pună întrebări cu privire la trăinicia relaţiei lor, iar odată distrusă încrederea, relaţia are şanse minime să supravieţuiască”, mai spune ea.

Lipsa de încredere este una din cele mai comune cauze care duc la destrămarea cuplurilor, după cum spun psihologii. „Temerea că ascunde ceva ocupă tot mai mult mintea celui care şi-a pierdut încrederea în partener, iar asta îl va face anxios, frustrat, suspicios, factori care duc, negreşit, la distanţare până la ruperea cuplului”, mai arată psihologul clinician.

Lipsa de respect în cuplu poate duce la deteriorarea unei relaţii mai mult decât ne imaginăm. „Lipsa de respect favorizează comportamentul abuziv, fizic sau emoţional, factori care pot distruge orice relaţie”, mai explică ea.

Lipsa de comunicare este o altă cauză care determină distrugeri ireversibile în relaţia de cuplu. Direct sau indirect, lipsa de comunicare duce la distaţarea tot mai mare a celor doi. „Lipsa de comunicare poate fi considerată «începutul sfârşitului» unei relaţii, pentru că duce la stingerea pasiunii, a sentimentelor. Fără comunicare nu se poate clădi o relaţie funcţională”, mai arată ea.  

Lipsa răbdării cu partenerul este un alt factor care duce la înstrăinarea celor doi parteneri. „O relaţie nu se poate construi peste noapte. E nevoie de timp, de răbdare şi de multă înţelegere faţă de partener. Nu abadonezi partenerul dacă el, de exemplu, e disfuncţional, ori are o maladie sau o perioadă mai grea. Asta ţine de intracţiunea profundă dintre cei doi, e nevoie de înţelegerea nevoilor celuilalt şi necesită răbdare”, mai spune psihologul Dana Crişan.

Neacceptarea intereselor/gusturilor partenerului conduc, inevitabil, la pierderea, pas cu pas, a tot ceea ce s-a construit în timp într-o relaţie. „Partenerii trebuie să se susţină reciproc în interese, gusturi etc., pentru că altfel, relaţia este unilaterală, disproporţionată, în timp ce unul dintre parteneri are deschidere şi cere, ce celălalt se situează pe o poziţie inferioară şi îşi pierde din autonomie, din autenticitate”, mai spune psihologul clinician Dana Crişan.

Mai puteţi citi:


Ziua de 4 martie 1977, în memoria unui participant la acţiunile de salvare: „Era apocaliptic, ceva de nedescris, ceva ce lasă coşmaruri toată viaţa“

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite