Evaluare Naţională 2015 Maramureş, proba la română. Subiectul care a creat confuzie în rândul elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de examen ”Avram Iancu” din Baia Mare  Foto: Angela Sabau
Centrul de examen ”Avram Iancu” din Baia Mare  Foto: Angela Sabau

Fără emoţii eu ieşit unii dintre elevii ce au susţinut proba la Limba Română la Evaluarea Naţională ce a avut loc astăzi. Fără emoţii şi siguri pe ei, numai că odată ieşiţi din sala de examen au început să-şi pună întrebări despre felul în care au interpretat una dintre cerinţele probei.

Unul din subpunctele subiectului al doilea le cerea elevilor să nareze o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare. Dacă pentru unii dintre ei a fost simplu, evocând evenimente petrecute de Crăciun, Paşte sau Florii, alţi elevi au povestit întâmplări petrecute la Sărbătoarea Castanelor, sărbătoare locală a oraşului Baia Mare. ”Nu s-a specificat dacă e vorba de o sărbătoare religioasă, naţională sau de altă natură. Sper că nu e greşit”, comentează o elevă ce tocmai a ieşit din examen. De altfel, adolescenta foarte sigură pe ea spune că subiectele au fost relativ uşoare. ”A fost o singură parte unde am stat să mă gândesc puţin, în rest totul a mers foarte uşor. Nu a fost nimic greu”, mai spune eleva. Rămâne de văzut cum va considera comisia ce va corecta lucrările.

elevi

Pentru alţii, însă, timpul a fost o problemă. A fost cazul unei alte eleve care, odată ieşită din centrul de examinare, şi-a lăsat copleşită de emoţii şi a izbucnit în plâns. ”Nu a fost greu. Am ştiut dar nu mi-a ajuns timpul”, a spus ea printre lacrimi.

Păcăliţi de subiectele de la simularea de Evaluare Naţională

Odată ieşii din sala de examen, elevii încep să discute între ei despre subiectele pe care le-au avut de rezolvat. Unii, atenţi la subiectele de la simulare, nu se aşteptau să le întâlnească şi la examen. ”A fost simplu. Despre ie şi sânziene. Am ştiut”, spune o altă elevă din grupul ce se bucură de eliberarea de emoţii. ”Dar nu am crezut că ne va da antonimul la partea de gramatică, pentru că a fost şi la simulare. Mă aşteptam să ne dea altceva”, spune o alta din grup. A mai fost aia cu ”4 decenii” care ne-a mai dat de gândit. Şi ”se”-ul ăla a fost ciudat”. ”Eu am vrut să scriu că e complement indirect şi apoi mi-am dat seama că e substantiv”, spune o alta despre subiectele de gramatică ce le-au dat de gândit. ”La primul subiect a trebuit să arătăm că e basm popular, iar la subiectul 2 să facem o naraţiune. A fost uşor. A fost de nivel mediu. Am avut emoţii, dar a fost bine”, povesteşte un băiat abia ieşi din examen, bucuros şi el că a scăpat de emoţii.

Evaluarea Naţională a început azi, 22 iunie, cu proba la Limba Română. Urmează mâine proba la Limba maternă, proba scrisă, iar apoi, în 24 iunie proba scrisă la Matematică. Vineri, 26 iunie, vor fi afişate rezultatele, până la ora 16.00, iar în 30 iunie se vor afişa rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor.

Evaluare Naţională 2015 - subiecte şi rezolvări la română, pe Adevărul

Adevărul a obţinut subiectele la română la Evaluarea Naţională 2015 imediat după începerea examenului. Oferim şi rezolvările subiectelor, la Adevărul Live, unde o profesoară de română de la un liceu din Capitală explică pe îndelete cele mai bune abordări pentru cerinţele date.

Citiţi şi:

Victor Ponta sau despre soarta cea crudă

Grexit: Ziua Z pentru Grecia în zona euro

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite