Cum sunt hărţuiţi producătorii agricoli din piaţă de către poliţiştii locali VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii agricoli sunt hărţuiţi în piaţă    Foto: Angela Sabău
Producătorii agricoli sunt hărţuiţi în piaţă    Foto: Angela Sabău

Comercianţii din piaţă se plâng că sunt hărţuiţi de poliţia locală şi suprataxaţi. În timp ce ei au un contract cu administratorul soceităţii Piaţa Aliment SA, primăria cere o taxă de 5 lei pe zi pentru un metru pătrat, de la fiecare comerciant în parte. Cei care nu plătesc sunt filmaţi în piaţă, la tarabă şi primesc acasă o amendă de câte 300 de lei.

Comercianţii din piaţa agro-alimentară sunt revoltaţi de faptul că sunt hărţuiţi în fiecare zi, în ultimele săptămâni. Poliţia locală şi reprezentanţi ai primăriei vin în piaţă şi îi filmează, li se cere o taxă de cinci lei pe metru pătrat în fiecare zi, sau contract cu primăria. Numai că, spun oameii, ei au deja un contract încheiat cu administraţia pieţei, astfel că nu văd de ce ar mai plăti în plus, mai ales că suma nu e mică. ”Nu ştiu de ce să plătesc în două locuri.  Noi avem contract cu Piaţa Aliment SA, dar primăria zice că să plătim taxă şi la ei”, spune Ana Burian, vânzătoare şi cultivatoare de flori.

Ea se mai plânge că se simt hărţuiţi. ”Nu ne-a zis că ne amendează. Pe mine m-au întrebat de atestatul de producător. Nu mi-au luat buletin, nu mi-au luat nimic şi am amendă de 300 de lei”, mai spune ea. ”Au fost ca hoţii, nici măcar avertisment nu ne-au dat. Eu i-am întrebat dacă vor să fac contract şi cu ei, dacă e corect să facem contract în două locuri dar nu au vrut. Nu au făcut contract la niciunul, numai cer cinci lei pe zi pentru un metru pătrat”, se mai plânge ea.

O altă vânzătoare, la o altă tarabă spune la fel. ”Nu ne răspund nimic, orice–i întrebăm. Săptămâna trecută tot aşa au venit, ne-au verificat şi fără să ştim, ne-a dat amendă acasă, câte 300 de lei. Noi avem contractul ăsta cu Piaţa Aliment SA şi a venit în septembrie şi ne-o întrebat dacă avem contract cu pimăria şi am zis că nu avem. Acum, cam de două săptămâni, în fiecare zi vine şi ne întreabă dacă plătim cinci lei metru pătrat, pentru masă, la primărie. Noi nu am fost de acord, că nu avem de ce să plătim în două părţi. Nu avem atâta câştig ca să putem plăti în două părţi. Apoi a venit poliţia locală şi ne-a întrebat de atestat”, mai spun Emese Bencze, amendată şi ea. ”De două sptămân vin şi ne filmază. Doar au venit, au cerut atestatele, ne-au scris şi au plecat ş ne-am trezit cu amenzile acasă, câte 300 de lei. Aşa scrie, că <a fos depisată făcând acte de comerţ fără a deţine contract de închiriere a domeniului pulic, dovada achitării taxei zilnice>”, mai spune ilona Bizo, sora ei, care îşi vinde produsele la aceeaşi masă. ”Dar noi, la preţul ăsta nu mai putem vinde că nu mai rentează. Acuma ce să facem, să umblăm pe la tribunal? Pentru ce? Noi nu am greşit că nimic”, completează ele. Până acum au fost amendaţi zeci de comercianţi.

Abuzurile Poliţiei locale

Litigiu între primărie şi soceitatea comercială ce administrează piaţa

Gheorghe Perian, şeful Poliţiei locale nu a vrut să comenteze în niciun fel situaţia, iar reprezentanţii primăriei au spus că pot oferi informaţii ”doar în particular”, reerindu-se la faptul că nu doresc să fie citaţi. Totuşi, au explicat că între primărie şi societatea care administrează piaţa - o firmă privată, există un litigiu mai vechi. Acesta a început în 2006, când a fost votată o Hotărâre de Consiliu Local prin care terenul era concesionat societăţii pentru 10 ani. Reprezentantul primăriei care nu a vrut să fie citat a mai spus că de atunci, societatea respectivă nu a achitat niciun leu primăriei, iar un proces este acum pe cale de a fi finalizat, proces prin care se va stabili cantumul datoriei societăţii comerciale către primărie. În paralel, din iunie, de când au expirat cei 10 ani, reprezentanţii primăriei vin şi cer taxă pentru terenul folosit, acesta aparţinând, de drept, primăriei.

Hotărârea de consiliul local nu a fost pusă niciodată în aplicare

Administratorul firmei Piaţa Aliment SA, Constantin Mureşan, a fost de acord să explice situaţia. El a confirmat existenţa procesului prin care se va stabili cuantumul sumei pe care o datorează primăriei şi explică şi de ce nu a plătit. ”Pentru că acea hotrâre de consiliu nu a mai fost pusă niciodată în aplicare. A urmat un protocol asupra căruia am convenit cu comisia respectivă, dar acel protocol nu s-a mai votat în Consiliul Local”, explică el acum. ”Eu aş fi plătit, dar nu poţi pur şi simplu să mergi să dai nişte bani. Trebuie justificat cumva în contabilitate orice plată, ori eu nu puteam dacă ei nu au pus în aplicare acea hotărâre de consiliu”, mai spune el.

De asemenea, administratorul societăţii comerciale mai spune că, potrivit unei sentinţe definitive şi irevocabile, bunurile mobile din piaţă îi aparţin. Aici sunt incluse mese, platforma betonată etc. De asemenea, o clădire în care se desfăşoară acte comerciale este a societăţii pe care o deţine. În schimb, restul clădirilor, hale şi mese au fost construite mult înainte de 1989 şi nu există o autorizaţie de construire, în lipsa căra nu au putut fi intabulate.

Până la reglementarea situaţiei dinte cele două părţi, producătorii agricoli care încearcă să-şi valorifice marfa în piaţă sunt prinşi la mijloc, într-un război care nu le aparţine şi care nu face decât să-i descurajeze să mai muncească.

Mai puteţi citi:

Plantele care ne sunt de ajutor în tratarea alergiilor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite