Cum faci mâncarea gustoasă fără carne. Ciulamaua de ciuperci este reţeta perfectă
0
Pentru că suntem în post şi foarte multe persoane aleg să elimine carnea şi produsele din carne sau lactate din alimentaţie, recomandările medicilor nu au întârziat să vină. Ciupercile ocupă un important loc fruntaş ca sursă alternativă de proteine.
Unele din cele mai gustoase mâncăruri ce pot fi preparate în perioada postului sunt cele pe bază de ciuperci. Indiferent că sun gătite la grătar, la tigaie sau umplute ori prăjite, pur şi simplu, în ulei, ciupercile înlocuiesc cu succes carnea şi sunt delicioase. O reţetă de ciulama, spre exemplu, poate fi perfectă lângă mămăligă sau paste şi, dincolo de faptul că nu durează mai mult de 30-40 de minute pregătirea lor, mai sunt şi săţioase.
Pentru unele persoane ajunse la apusul vieţii, mâncarea de ciuperci trezeşte unele amintiri aproape tragice. ”Când eram mici, dacă nu era post, ciupercile erau considerate mâncare săracului. Ne era cumva ruşine să ne vadă cineva că am gătit ciuperci, să nu creadă că suntem săraci. Dar eu, ca şi copil, nu înţelegeam de ce, pentru că erau foarte gustoase şi mă bucuram de câte ori tata venea de la pădure şi aducea câte o mână de hribi”, povesteşte tanti Ileana, ajunsă acum la 83 de ani.
”În timpul războiului, noi ne-am refugiat cu familia. Am stat multă vreme într-un cort improvizat, în pădure. Când aveam ciuperci la masă, mâncam regeşte”, mai povesteşte acum bătrâna. Ea mai spune că în trecut gospodinele tăiau hribii sau ciupercile de pădure şi le înşirau pe o aţă, pe care apoi o atârnau la uscat, într-un loc uscat, la aer. ”Mama ni le pregătea în mai multe feluri, dar mie cel mai mult îmi plăceau papricaş”, mai povesteşte tanti Ileana, referindu-se la ciulama.
Reţeta de ciulama (sau papricaş, în Ardeal) este foarte simplă şi nu necesită multe ingrediente.
500 g ciuperci
2-3 linguri de ulei
1 morcov
1 ceapă medie
2-3 căţei de usturoi
Pătrunjel (rădăcină şi frunze)
2-3 linguri făină albă
Sare, piper, după gust
Se curăţă ciupercile şi se spală bine, apoi se taie cubuleţe. Unele gospodine obişnuiesc să le fiarbă întâi, în special când pregătesc ciuperci care au fost păstrate uscate. Altele însă spun că le pun direct la prăjit, mai ales dacă folosesc ciuperci de cultură, pe care le găsesc în comerţ.
Ceapa se taie mărunt şi se pune la călit în puţin ulei, unde se adaugă morcovul tăiat feliuţe subţiri şi rădăcina de pătrunjel, de asemenea. Se adaugă ciupercile, se condimentează cu sare, piper sau vegeta, după gust şi să lasă la foc mediu până scade apa. Dacă ciupercile nu sunt moi încă, se mai adaugă puţină apă şi se mai lasă să fiarbă acoperit.
Separat, făina se amestecă cu apă, care se toarnă treptat, să nu se facă cocoloaşe. Amestecul se toarnă apoi peste ciupercile gătite, se adaugă usturoiul şi se lasă să mai dea un clocot de 5 minute, iar la final se condimentează cu frunze de pătrunjel şi se ia de pe foc. Asfel, aroma de pătrunjel se va simţi mai bine. După preferinţă, se poate folosi mărar.
Reţeta este perfectă cu mămăligă sau paste.
Mai puteţi citi: