Cătălin Cherecheş, învins de BEC. Afişele ilegale au dispărut, asociaţia responsabilă a fost sancţionată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişele care nu au fost contestate se află pe mai multe panouri    Foto: Angela Sabău
Afişele care nu au fost contestate se află pe mai multe panouri    Foto: Angela Sabău

Panourile electorale care îl înfăţişează pe primarul arestat la domiciliu, Cătălin Cherehceş, sunt ilegale şi trebuie înlăturate, asta a decis Biroul Electoral Central încă de vineri, 2 decembrie. Afişele ilegale au dispărut, iar asociaţia responsabilă a fost sancţionată de către IPJ.

Biroul Electoral Central a hotărât că panourile electorale în care apare Cătălin Cherecheş, primarul aflat în arest la domiciliu şi ataşat imaginii apare textul ”Susţin proiectele dedicate băimărenilor”, reprezintă materiale de propagandă electorală şi încalcă prevederile legale. Decizia a venit după ce un partid politic a făcut o sesizare în acest sens. Deşi iniţial Biroul Electoral de Circumscripţie nu a considerat că se încalcă legea, ulterior, Biroul Electoral Central a decis că sunt ilegale şi trebuie înlăturate. Decizia a fost dată vineri, 2 decembrie, însă acestea au fost înlăturate doar după câteva zile. Asociaţia responsabilă a fost amendată.

Cătălin Cherecheş: ”Decizia BEC nu-mi este opozabilă mie”

Contactat telefonic, Cătălin Cherecheş arată că decizia BEC nu se referă la el, ci la cei care deţin panourile. ”Decizia BEC nu-mi este opozabilă mie. Eu sunt Cătin Cherecheş. Nu eu am închiriat panouri, nu am montat afişe electorale şi mai mult decât atât, nu le consider electorale. Nu mie mi-e opozabilă şi nu apare nicăieri numele meu. Cei care trebuie să le dea jos sunt cei care deţin panourile, sunt patru-cinci societăţi care deţin panouri în Baia Mare. Lor le este opozabilă această decizie”, a răspuns el. Mai mult, acesta incriminează partidul care a făcut sesizarea la BEC. ”Cei de la PSD care mi-au şi orchestrat împreună cu cei de la PNL chestiunea de ordin penal au considerat că şi de această dată trebuie să se adreseze, frustrat fiind, Biroului Elecoral Judeţean, aşa cum au făcut şi în primăvară, când mi-au contestat candidatura, bineînţeles după ce mi-a generat problema penală. La fel au făcut şi acum.”

Întrebat cine a plătit la firma Euromedia pentru afişarea panourilor, Cherecheş a precizat că este vorba de o ”asociaţie care se ocupă de probleme civice”. ”La Euromedia a plătit o asociaţie care se ocupă de probleme civice, al cărui preşedinte sunt eu, dar nu activez în această funcţie. Este o asociaţie care se numeşte Coaliţia pentru Baia Mare şi din acest motiv are şi sigla sus. Nu este vorba despre alianţa electorală care s-a format pentru alegerile locale, ci este vorba despre Asociaţia Coaliţia pentru Baia Mare pe care o conduc eu şi doamna Hoffer”, a mai menţionat el. Primarul suspendat a mai arătat că dintre toate modele de panouri, doar unul a fost contestat.

Decizia BEC vine după ce, iniţial, Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 26 nu a considerat că afişele ar fi ilegale, dând Decizia nr. 42/28.11 2016 în acest sens.  În Decizia BEC privind admiterea contestaţiei formulate de Partidul Social Democrat  - Filiala Maramureş împotriva Deciziei nr. 42/28.11 2016 a Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 26 Maramureş se arată că ”Plângerea menţionată a făcut trimitere la materiale de propagandă electorală de diferite dimensiuni, postate pe raza municipului Baia Mare şi în mediul online, în perioada de dinaintea campaniei electorale, conţinând, pe de o parte semnul electoral al Partidului Naţional Liberal şi mesajul ”Îmi susţin mama” Viorica Cherecheş deputat”, iar pe de altă parte imaginea candidatulu Partidului Naţional Liberal, Viorica Cherehceş, însoţită de fiul acesteia, cetăţeanul Cătălin Cherecheş.

În cuprinsul aceleiaşi plângeri se face referire şi la alte materiale postate pe panouri luminoase pe raza municipului Baia Mare şi în mediul online, după începerea campaniei electorale, regăsite şi la data plângerii, în cuprinsul cărora apare imaginea cetăţeanului Cătălin Cherecheş, persoană cu notorietate la nivel local, ales primar al municipiului Baia Mare în urma alegerilor locale din data de 5 iunie 2016, cu sprijinul Coaliţiei pentru Baia Mare, din care a făcut parte, şi din Partidul Naţional Liberal, însoţită de sloganul „Susţin proiectele dedicate oamenilor”. Analizând contestaţia formulată, Biroul Electoral Central o va admite, pentru următoarele considerente: Potrivit dispoziţiilor art. 79 alin. (6) din Legea nr 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, afişajul electoral este interzis în alte locuri decât cele stabilite de către primar, conform alin. (1) din acelaşi articol.

Totodată, conform prevederilor art. 65 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 36 alin. (2), (5) şi (7) din legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în campania electorală pot fi utilizate exclusiv afişe electorale având dimensiunile prevăzute de lege, materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broşuri, pliante şi alte material tipărite, realizate în condiţiile legii.

Or, materialele la care se face referire în contestaţia Partidului Social Democrat-Filiala Maramureş reprezintă materiale de propagandă electorală care încalcă prevederile legale menţionate, fapt pentru care, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (5) şi ale art. 80 alin. (4) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sesizează Autoritatea Electorală Permanentă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş în vederea identificării persoanelor vinovate, precum şi a aplicării sancţiunilor contravenţionale care se impun”, se arată în decizia nr. 138 din 2.12.2016.

Asociaţia, amendată. Afişele ilegale, înlăturate

Potrivit Deciziei BEC, poliţia a fost sesizată, iar între timp, a luat măsuri. ”Poliţiştii au identificat şi sacţionat contravenţional, conform Legii 208/2015, asociaţia care a postat materialele în cauză pe raza municipiuui Baia Mare”, a precizat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş. Aceasta însă nu a putut preciza suma cu care a fost amendată asociaţia respectivă.

Cătălin Cherecheş se află în arest la domiciliu din 10 august, unde a fost plasat din arestul preventiv unde a ajuns după ce în 27 aprilie, potrivit DNA, acesta a fost prins în flagrant luând mită 30.000 de lei.

Mai puteţi citi:

Minor de 14 ani, prins cu peste 70 de petarde asupra lui

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite