Copilărie fără delicvenţă. 47 de şcoli implicate şi 17.000 de elevi învăţaţi cum să se ferească de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Maramureş s-au întâlnit în această săptămână cu elevii Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ivasiuc” din Baia Mare, activităţile de informare încadrându-se în proiectul „Copilărie fără delincvenţă”.

Proiectul este implementat în 47 de şcoli din întreaga ţară la nivelul claselor V-VII şi are ca beneficiari aproximativ 17.000 de elevi, părinţii acestora, precum şi 700 de cadre didactice.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Maramureş, scopul proiectului este acela de creştere a gradului de informare a minorilor sub 14 ani, a părinţilor şi cadrelor didactice, cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile.

Cei aproximativ 140 de elevi ai claselor V – VII  prezenţi la aceste întâlniri au fost informaţi cu privire la definirea termenilor de delincvenţă juvenilă, infracţiune, contravenţii,  prevederi legale privind minorii (răspunderea penală, măsurile educative), rolul pedepsei în societate, instituţiile implicate în înfăptuirea actului de justiţie.

Totodată, pentru a conştientiza consecinţele comiterii unor fapte de violenţă, elevii au participat la un exerciţiu practic, în care au fost solicitaţi să-şi exprime opiniile cu privire la cauzele şi urmările agresiunilor dintre elevi.

În urma exerciţiului, elevii au pus în balanţă motivele care au dus la izbucnirea conflictului şi urmările, uneori grave, ale acestuia. Ei au concluzionat că agresiunile fizice şi verbale pot fi şi trebuie evitate atât cu ajutorul unui profesor, cât şi prin propria lor contribuţie şi au fost de acord că nici un motiv nu justifică un comportament violent. 

Activităţile în cadrul proiectului „Copilărie fără delincvenţă” vor continua şi pe parcursul celui de-al doilea semestru şcolar şi vor cuprinde şi un concurs de creaţie pe tema prevenirii delincvenţei juvenile.

Citeste si: FOTO Lecţii despre delicvenţa juvenilă, în taberele şi staţiunile din Bihor

Fenomenul delicvenţei juvenile, în creştere în Republica Moldova

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite