Ciorba acrişoară, delicatesa perfectă după Sărbători. „Pică foarte bine după grăsime, prăjeli şi afumături“
0După ce au trecut sărbătorile şi ne-am ghiftuit cu prăjeli, maioneze şi afumături, o ciorbă acră este absolut binevenită. Uşor de preparat, ciorba cu piept de pui este, pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă.
Nu e greu de imaginat că, după sărbători, foarte multe persoane se gândesc că e cazul să ţină dietă ori să fie mai atente, măcar o perioadă, la alimentaţie. Asta pentru că este în „tradiţia” noastră, a românilor, ca de sărbători să ne ghiftuim cu sarmale şi afumături, ori salată de bouef - în general, mâncăruri grele. Este momentul ideal pentru o ciorbă acrişoară, fără grăsime, care să fie ca un pansament pentru stomacul „greu încercat” de sărbători.
„E ciorba pe care o prepar în fiecare an, după sărbători, pentru că ne pică bine după ce am mâncat foarte multă mâncare că grăsime, prăjeli şi afumături”, spune Ana Stan, o băimăreancă de 41 de ani.
- piept de pui (o bucată)
- ardei gras (o bucată)
- ceapă (medie)
- morcovi (doi, mici)
- smântână (opţional - 50-100 ml, după gust)
- pătrunjel, leuştean, busuioc etc, codimente, după gust
- cartofi – (opţional - 2-3 bucăţi)
- lămâie (oţet de mere sau borş, după gust/preferinţă)
Pieptul de pui se taie cubuleţeşi se pune la fiert, în apă cu sare, pentru aproximativ 25-30 de minute. Separat, se pune la călit ceapa, ardeiul şi morcovul, în puţin ulei, se adaugă puină apă şi se lasă sub capac, până se înmoaie un pic. După maixim 10 minute, legumele se adaugă în oala în care a fiert carnea. Dacă este de preferat cu cartofi, atunci este momentul să se adauge cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe. După aproximativ 10-15 minute, ciorba se condimentează după gust, se daugă zeama de la o jumătate de lămâie, sau borş/oţet de mere etc, după gust.
Dacă alegerea este pentru o ciorbă fără cartofi, atunci după ce s-au pus legumele, se mai lasă la fiert câteva minute, se adaugă smântâna şi condimentele, după care se acreşte, după gust.