Cei mai cunoscuţi criminali din istoria Maramureşului. „Îngerii negri“, ucigaşul de boschetari sau masacrul de la Arhive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crime care au zguduit Maramuresul FOTO:Cosmin Carp
Crime care au zguduit Maramuresul FOTO:Cosmin Carp

Maramureşul a avut parte de-a lungul istoriei de crime care au făcut înconjurul României. Crime care au putut fi greu explicate chiar şi de către anchetatori, fapte care erau comise de persoane cunoscute ca fiind liniştite şi despre care nu ar fi spus nimeni niciodată că ar fi capabile de aşa ceva.

Au existat şi legende urbane legate de anumite infracţiuni care erau puse pe seama celor cunoscuţi de toţi copiii din municipiu drept Îngerii Negri. Nu există băimărean care să nu fi auzit de aşa numiţii “Îngerii negri”. 

Pentru cei care nu ştiu, povestea acestora începe undeva prin 1980, când mai multe cazuri neelucidate au fost puse pe seama unei organizaţii secrete, specializată, zice-se, în răpirea copiilor şi crimă. Îngerii Negri ar fi activat în Baia Mare timp de 4 ani, mai exact în perioada 1988-1992.

Legenda spune că „Îngerii Negri“ erau o organizaţie secretă, care răpea copiii pentru a deveni ulterior adepţii grupului. Membrii organizaţiei se ascundeau pe sub poduri sau în canalizările din Baia Mare, iar noaptea umblau în căutarea victimelor. Sunt băimăreni care susţin varianta că „Îngerii Negri“ se antrenau seara pe acoperişul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, iar noaptea umblau pe străzile Băii Mari. Alţii spun că dormeau sub podul de la Săsar. Dovezi că această organizaţie a Îngerilor Negri a existat vreodată nu există. Exiatau în schimb prin oraş tot felul de scrieri pe pereţii clădirilor cu sintagma Îngerii Negri.

Ca orice poveste urbană, organizaţia „Îngerii Negri“ a pătruns adânc în mentalitatea urbană. Rareş avea 9 ani când a auzit pentru prima dată de Îngerii Negri. El auzea băieţii de la el din cartierul Gării că vorbeau despre Îngerii Negri, că erau ceva de temut şi de care era bine să te fereşti.

Rareş îşi aminteşte că la un moment dat chiar şi părinţii îl ameninţau că dacă nu stă cuminte şi nu face ce trebuie va fi lăsat pe mâna Îngerilor Negri.

“Am auzit de Îngerii Negri. Se vorbea prin Baia Mare că erau o gaşcă de asasini. Îţi băteau noaptea la uşă, intrau peste tine în casă…. Se spune că erau toţi îmbrăcaţi în negru şi de aici denumirea de Îngerii Negri. Nu ştiu cât a fost de real totul, dar ştiu că atunci purtam frica lor”, a adăugat Rareş.

Iubitul ucis cu 80 de lovituri de cuţit

În 2010, în noaptea de 23 spre 24 martie municipiul Baia Mare era zguduit de o crimă pasională. Băimăreanca Oana Roman, o tânără de 22 de ani îşi ucidea atunci iubitul cu 70 de lovituri de cuţit. Fata era studentă la trei facultăţi în Cluj-Napoca şi anume Drept, Psihologie şi Filosofie. Tânăra studentă a sunat atunci în toiul nopţii la Poliţie şi a anunţat că a ucis un bărbat, i-a aşteptat pe anchetatori aproape dezbrăcată şi plină de sânge în faţa blocului.

Oana Roman locuia de cinci ani cu mama ei într-un apartament din cartierul Gării din Baia Mare. Era cunoscută în zonă ca fiind o fată cuminte, respectuoasă şi care învăţa bine. De altfel, Ioana era studentă la Psihologie, la Filosofie şi la Drept.

De un an de zile, împreună cu cele două femei locuia şi Dorel Abrudan (36 de ani), iubitul Ioanei. La un moment dat între cei a izbucnit o ceartă, la un moment dat Ioana omorându-şi iubitul cu un cuţit. În 2011 instanţa de judecată o condamna pe Ioana Roman la 20 de ani de închisoare pentru că şi-a măcelărit iubitul. În 2012 Maramureşul era zguduit de altă crimă care a avut loc în Poienile de sub Munte. Atunci un bărbat îşi decapita iubita în faţa celor patru copii minori pentru că ar fi prins-o cu altul.

Unul dintre criminalii care a îngrozit fără doar şi poate oraşul Baia Mare a fost Grigore Bota. La vârsta de 40 de ani avea să se apuce de ucis boschetari. Se întâmpla în anul 2001. În acel an avea să comită 11 crime dintre care doar şapte au fost recunoscute, după ce anchetatorii l-au pus în faţa probelor. În primăvara anului 2001, au început să apară primele cadavre pe malul râului Săsar sau în albia acestuia. Victimele, boschetari, prezentau semne de violenţă la cap şi urme de violenţă sexuală.

Gheorghe Câmpean, fostul şef al Serviciului de Urmăriri Penale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Maramureş, povestea în 2011 pentru ziarul Adevarul, că la acest caz  criminaliştii au lucrat un an de zile.

„Am avut oameni sub acoperire care făceau adevărate ronduri pe malul râului Săsar, aşteptând ca ucişagul să acţioneze din nou" declara Gheorghe Câmpean.

Pontul care a dus la prinderea lui avea să fie dat de câţiva ţărani care se adăposteau în staţia CFR a oraşului. Aceştia au reclamat la poliţie că au fost agresaţi de Grigore Bota. La prima vedere, ‘ucigaşul de boschetari” părea un om normal, era de profesie asistent medical şi căsătorit de câţiva ani. Suferea de tulburări psihice, după cum avea să stabilească expertiza medicală făcută în cazul său. Anchetatorii au stability atunci că criminalul îşi alegea partenerii pentru sex din rândul oamenilor străzii, iar în cazul în care era refuzat, devenea violent şi ucidea. Bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fiind singurul maramureşean care a primit de-a lungul timpului această sentinţă. El îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Gherla.

În 28 februarie 2008, oraşul Baia Sprie avea să devină cunoscut printr-o crimă greu de imaginat pentru un om normal. Părinţii Denisei Stoica, o copilă de numai 7 ani, s-au prezentat la Poliţie şi au anunţat dispariţia fetei. Acesta a plecat dimineaţa la şcoală şi nu s-a mai întors. În pădurea de la marginea oraşului avea să fie descoperit cadavrul micuţei, acoperit cu frunze. Fata prezenta lovituri, urme de viol şi îi lipseau cerceii din urechi. 

Cercetările effectuate de către poliţişti au stabilit faptul că ucigaşul a aşteptat-o pe micuţă în faţa şcolii unde era elevă, a „momit-o" cu 5 lei, a dus-o în pădure şi a violat-o. De teamă că fata ar putea spune familiei ce i-a făcut, criminalul a lovit-o cu capul de o buturugă până când aceasta a decedat. I-a acoperit corpul cu frunze şi a plecat acasă. La doar şase ore de la descoperirea cadavrului, poliţiştii aveau să îl identifice pe făptaş, un verişor al fetei, Iosif Lingurar, care la vremea respectivă avea 17 ani şi care participase la căutările micuţei. Tânărul a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

Violatorul de gravide

O altă crimă care a făcut înconjurul României a fost aceea a gravidei de 24 de ani care fusese violată şi ucisă cu bestialitate de către Oaste Moldovan, un rom care avea la vremea respectivă 30 de ani, din Ponorâta. În seara zilei de 24 februarie 1980, el a violat şi ucis o femeie de numai 24 de ani, gravidă în luna a opta. Victoria Pop aştepta în staţia de autobuz din preajma satului Brebeni. Pentru că era singură în staţie, bărbatul care era în trecere prin zonă a abordat-o propunându-i să întreţină raporturi sexuale. Femeia a refuzat, dar bărbatul nu a cedat. A târât-o în pădurea din apropiere într-o râpă, unde a lovit-o de mai multe ori în cap cu un lemn. Deşi femeia era în agonie, rromul a violat-o, iar apoi i-a luat portofelul, cerceii şi verigheta. Nu înainte de a-i aplica câteva lovituri cu bâta în cap, care i-au fost fatale femeii.

Anchetatorii au fost conduşi la locul crimei de un câine special dresat pentru aşa ceva. Deşi procurorii au cerut condamnarea la moarte, adică pedeapsa maximă, Oaste Moldovan a fost condamnat la 24 de ani de închisoare. El a fost graţiat de soţia fostului dictator. La trei ani de la Revoluţie avea să fie pus în libertate. N-a trecut mult timp până când a comis un viol cu tâlhărie pe calea ferata de la Ileanda, victima fiind şi de data acesta o femeie însărcinată. A fost prins şi reîncarcerat. Oaste Moldovan a decedat în anul 2005.

Masacrul de la Arhive

În septembrie 2003, cinci jandarmi care asigurau paza Arhivelor Naţionale Maramureş au fost descoperiţi împuşcaţi. Ancheta de atunci a scos la iveală faptul că Flaviu Pop şi-a ucis cei patru colegi în timp ce se afla în serviciu. 

El a tăiat o cutie zincată, de unde a luat muniţie de război, pe care a folosit-o pentru a-i împuşca pe cei patru militari. Trei dintre soldaţii ucişi se aflau în timpul programului de odihnă, al patrulea în postul de santinelă. Flaviu Pop a urcat la etajul întâi, unde s-a împuşcat. Expertiza medico-legală şi rezultatele anchetatorilor din acest caz au relevat atunci că, în momentul deschiderii focului către colegii lui, militarul Flaviu Pop ar fi suferit o puternică depresie.

A omorât o prostituată şi a aruncat-o la ghenă

O altă crimă care a îngrozit oraşul a fost uciderea cu sânge rece a unei tinere de numai 17 ani, Loredana Orgovan. Oroarea s-a petrecut în 18 septembrie 2007 şi a fost înfăptuită de Romulus Tiberiu Rus. Crima s-a petrecut în apartamentul în care bărbatul locuia în chirie, situat la numai 500 de metri de containerul în care criminalul a aruncat cadavrul. 

Bărbatul, şomer la vremea respectivă, dezamăgit că l-a părăsit amanta după doi ani de aventură, s-a gândit să-şi înece amarul cu o „fetiţă" de pe centura oraşului. Iniţial, aceştia au negociat un tarif, dar ajunsă în locuinţa bărbatului, tânăra a dublat suma şi au început să se certe.

De teamă să nu o audă vecini, criminalul a strâns-o de gât. După ce a omorât-o, bărbatul a fugit din apartament şi s-a întors abia după o jumătate de zi. S-a descotorosit de cadavru într-un container, apoi a plecat din localitate. Tânăra, legată fedeleş şi bagată în doi saci din plastic, a fost găsită două zile mai târziu, pe rampa de gunoi a oraşului. Poliţiştii l-au identificat pe făptaş la două zile după descoperirea cadavrului. Autorul a fost condamnat la 12 ani de puşcărie, pedeapsă ispăşită tot în Penitenciarul Gherla.

Citeste si: Un mogul din China a fost executat pentru „crime în stil mafiot“

Crime şi vendeta în Ţara Oaşului.2500 de coconi au pierit de brişca oşenească

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite