Case tradiționale foarte vechi vor fi restaurate pe banii statului și vor deveni atracții turistice

0
Publicat:

Un proiect ce vizează reabilitata a 12 case vechi de lemn din satul Breb – Maramureș a primit finanțare prin PNNR. Casele vor putea fi apoi vizitate, fiind incluse în circuitul turistic.

Case tradiționale din lemn, la Breb    FOTO Angela Sabău
Case tradiționale din lemn, la Breb FOTO Angela Sabău

Proiectul „Patrimoniul vernacular al satului Breb” a fost semnat recent și vizează schimbarea acoperișurilor la toate cele 12 case, precum și recondiționarea lor, înlocuirea părților care necesită a fi schimbate. Scopul proiectului este păstrarea arhitecturii specifice județului Maramureș, conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului.

Casele sunt din lemn, sunt de peste 80 de ani și unele sunt locuite, altele nu. Unele sunt ale unor bătrâni care mai locuiesc acolo, la altele sunt decedați proprietarii și sunt lăsate moștenire copiilor, care sunt plecați prin străinătate sau prin țară”, spune Ioan Oanea, primarul din Ocna Șugatag, de care aparține satul Breb.

După reabilitare, mai spune el, casele vor fi incluse în circuitul turistic. „Proprietarii au obligativitatea de a le pune în circuitul turistic. Nu au voie să facă activitate economică, dar au obligația să permită fotografierea, filmarea lor și vizitarea lor”, mai spune el.

Casele vechi din lemn, o atracție turistică

Proiectul inițial a vizat doar opt case, care au fost alese în urma unui acord semnat între Primăria Ocna Șugatag, Ordinul Arhitecților Filiala Nord-Vest și Consiliul Județean Maramureș. Ulterior, încă patru case au fost adăugate în proiect și urmează ca mai apoi să se extindă în celelalte zone ale județului, în toate cele patru „țări” etnografice.

Case vechi din lemn, la Breb   FOTO Angela Sabău
Case vechi din lemn, la Breb FOTO Angela Sabău

Valoarea proiectului este de 5,1 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR – și fonduri proprii ale județului Maramureș. Practic, pentru fiecare gospodărie tradițională se alocă 60.000 euro pentru reabilitare.

Casele vechi din lemn sunt printre principalele atracții ale satului Breb, alături de păstrarea portului, a obiceiurilor și tradițiilor, peisajele și, nu în ultimul rând, cele trei case vechi din lemn achiziționate și reabilitate de o fundație ce a aparținut Regelui Charles.

Vin o mulțime de turiști din străinătate doar să-și facă poze la casele prințului – acum ale regelui”, mai spune primarul comunei Ocna Șugatag.

În plus, meșteșugul lemnului este unul dintre cele mai bine conservate aici.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite