Care este, în realitate, originea expresiei „a spăla putina“. Sensul figurat n-are nicio legătură cu înţelesul propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alergare nisip

A pleca în grabă, a se căra, a pedala, a face paşi, a plimba ursul, toate sunt expresii similare cu „a spăla putina”. Dacă toate celelalte au o oarecare logică şi e uşor de dibuit sensul lor, cea din urmă nu are nicio legătură cu sensul în care este folosită.

Putina este un vas din lemn, un anume fel de butoi în care se păstrează brânza peste iarnă. Etnologol Nicoară Mihali explică de ce era un vas atât de important. „Putina e un vas special al familiei, în care se păstrează brânza peste iarnă. Înainte de a se folosi, vasul se spală cu leşie, în care trebuie să se aducă nouă pietre albe. În putina respectivă se pune apă şi pietrele albe găsite pe malul râului. Se pun în putină şi se spală cu leşie. Atunci este considerată curată şi pregătită pentru a pune brânza. Dacă putina este spălată bine brânza nu va împrumuta miros străin”, spune el. 

De aici, însă, şi până la expresia „a spăla putina” este o cale lungă şi greu de parcurs. Sensul de „a pleca în grabă”, „a fugi”, „a o lua la picior” nu pare a avea legătură cu „a spăla putina”. Singura explicaţie plauzibilă ar putea fi aceea că este o expresie care s-a înţeles şi s-a transmis greşit peste timp, la baza expresiei stând termenul „putn”, din limba rusă, care înseamnă „drum”.

Sinonime ale expresiei „a spăla ptina” mai sunt a se alivăni, a se căra, a se cărăbăni, a da cu pasul, a da dos la faţă, a da pedală, a-i da sas, a se duce duluţă, a se eclipsa, a plimba ursul, a face paşi, a fugi ca dracul de tămâie, a-şi lua călcâiele la spinare, a-şi lua câmpii (lumea) în cap, a o lua la papuc (la picior, la sănătoasa), a-şi lua traista în băţ, a-şi lua valea (zborul), a mătura locul, a pedala, a-şi plimba anatomia, a o rade, a saluta din mers, a se scurge, a-i sfârâi (cuiva) călcâiele, a se smulge, a o şparli, a o şterge, a şterge putina, a o tăia, a o tuli, a o tunde, a usca leşia.

Baia MarePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite