Baia Mare va avea un cabinet pentru pacienţii cu epilepsie. Pentru asta se va organiza un eveniment caritabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Vlaşin, Asociaţia Părinţi Salvatori
Vasile Vlaşin, Asociaţia Părinţi Salvatori

Pacienţii cu epilepsie vor avea, din anul acesta, un cabinet medical specializat. Aici vor putea beneficia de investigaţii de specialitate, însă marele câştig este conexiunea la reţeaua de Telemedicină în Epilepsie. Pentru a strâge banii necesari, în 2 iunie este organizat un cros la care sunt invitaţi să participe toţi cei care doresc să sprijine bolnavii de epilepsie.

Cabinetul medical va oferi acces pacienţilor la orice oră din zi şi din noapte. Pentru pacienţii epileptici, acest lucru este un avantaj, având în vedere că unele investigaţii se fac în timp ce pacientul doarme (electroencefalografia nocturnă). 

Pentri a strânge banii necesari pentru deschiderea şi dotarea cabinetului, Asociaţia Părinţi Salvatori organizează un cros, fiind consderat cel mai mare eveniment caritabil din acest an. Participanţii la cros trebuie să ştie că vor achita o taxă de 70 de lei, bani care vor fi donaţi pentru înfiinţarea şi dotarea cabinetului medical. În plus, acţiunea mai are şi un alt scop. „Încercăm să atragem atenţia asupra stigmatului social la care sunt supuse persoanele care suferă de epilepsie. De la banalul permis de conducere, pe care un bolnav de epilepsie nu îl poate obţine, până la problemele legate de un loc de muncă, legate de relaţii sociale, relaţiile de familie. O persoană care suferă de epilepsie are reţineri inclusiv la a se duce la festivitatea de premiere a copilului la şcoală, pentru că s-ar putea să aibă chiar acolo o criză şi să nu aibă copilul de suferit”, a precizat Vasile Vlaşin, organizatorul evenimentului, din partea Asociaţiei Părinţi Salvatori.

El a mai arătat că este necesară o altă abordare, chiar o educaţie în ceea ce priveşte pacienţii cu această afecţiune. „În cultura populară, epilepsia este încă tratată ca o posedare, ori pedeapsă divină şi din cauza asta foarte mulţi pacienţi sau bolnavi nu se duc la medic. Prea puţini ajung la un specialist care să le facă o investigaţie detaliată, în stare de veghe şi în somn, pentru că cele mai multe descărcări au loc în somn. Nu există aparatură, nu există centre medicale specializate unde să se poată pune cu adevărat un diagnostic, decât în centrele universitare”, a mai menţionat el.

Pentru deschiderea cabinetului sunt necesari 25.000 de euro, bani cu care cabinetul va fi înfiinţat şi dotat cu aparatura necesară, un aparat video EEG care va fi conectat la reţeaua de Telemedicină în Epilepsie. Centrul este de tip “call center” online în care medici şi psihologi îşi oferă expertiza, însă include şi o platforma offline de orientare medicală şi va reprezenta o sursă de informare sigură şi competentă pentru pacienţi şi aparţinătorii acestora. În România mai există şase astfel de centre, iar în cursul acestui an se mai înfiinţează patru, unul fiind cel din Baia Mare. Centrele de Epilepsie şi Monitorizare EEG sunt conectate atât între ele, cât şi cu centre universitare din ţară şi din străinătate.

Crosul va fi organizat în 2 iunie, la ora 10.00, iar plecarea va fi din în parcarea supermarketului Auchan din Baia Mare. Traseul de cinci kilometri va trece pe bulevardul Bucureşti, str. 22 Decembrie, str. Avram Iancu, apoi prin Piaţa Păcii, iar sosirea va fi în Centrul Vechi, estimându-se că până la ora 11.00 va ajunge toată lumea.

În România sunt aproape 400.000 de bolnavi de epilepsie, însă înregistraţi sunt doar 130.000. În Maramureş există aproximativ 10.000 de persoane afectate de această boală. Conform statisticilor, 40% dintre pacienţi pot fi vindecaţi, dacă fac tratamentul potrivit. Ceilalţi pot beneficia de ameliorări considerabile, reducând frecvenţa crizelor de până la una la trei ani.

Crosul Epilepsy Challange este cel mai mare eveniment caritabil al anului 2018 şi va avea loc simultan în 10 oraşe din ţară.

Mai puteţi citi:

Jaf în miezul zilei la o bancă din Baia Mare. Doi tâlhari sunt căutaţi de Poliţie după ce au sustras bani sub ameninţare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite