Autorităţile se pregătesc pentru secetă şi caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un plan de măsuri pentru situaţii de secetă şi caniculă a fost aprobat, miercuri, 26 unie, de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţe Maramureş. Planul vizează perioada de vară, când se aşteaptă secetă şi caniculă.

Preşedintele CJSU Maramureş, prefectul Vasile Moldovan a precizat că au fost adoptate măsuri destinate prevenirii şi protecţiei populaţiei, respectiv limitării consecinţelor negative ce pot apărea ca urmare a producerii unor situaţii de urgenţă specifice sezonului estival.

Planul de măsuri include acţiuni specifice cu privire la informarea populaţiei despre regulile care trebuie respectate în perioadele de secetă, verificarea condiţiilor igienico-sanitare şi a stării de sănătate a angajaţilor din obiectivele cu risc (tabere, unităţi de producţie, alimentaţie publică), monitorizarea situaţiei asigurării cu apă a populaţiei, operatorilor economici, asigurarea unor surse suplimentare de apă în situaţia reducerii debitelor din reţelele de alimentare şi distribuţiei a apei de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale. În situaţia decretării secetei hidrologice sau pedologice, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va analiza şi decide în şedinţă sprijinul care va fi acordat operatorilor economici şi unităţilor administrativ-teritoriale în vederea asigurării transportului apei menajere/potabile în localităţile afectate.

”O atenţie deosebită va fi acordată, cu prioritate, pentru asigurarea asistenţei medicale persoanelor cu afecţiuni a căror stare de sănătate poate fi afectată de temperaturile ridicate, asigurarea stocurilor de medicamente şi materiale medicale necesare. Vor fi identificate locurile pentru amplasarea punctelor de prim-ajutor şi a punctelor de distribuţie a apei potabile, care vor fi amplasate în locuri vizibil semnalizate (supermarket-uri, lăcaşe de cult, şcoli, grădiniţe etc) şi în spaţii publice climatizate. Vor fi asigurate surse alternative de electricitate pentru funcţionarea în condiţii optime a activităţii unităţilor medicale, mai ales ale celor de urgenţă. De asemenea, la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă vor fi întocmite şi actualizate lista persoanelor aflate în dificultate şi a căror stare de sănătate poate fi influenţată negativ de caniculă”, a spus prefectul de Maramureş.

Pe perioada estivală vor fi dinamizate acţiunile de identificare şi supraveghere a riscurilor din zona locaţiilor publice unde vor fi organizate evenimente cultural-artistice sau manifestări cu public numeros. O altă măsură prevăzută se referă la creşterea capacităţii operative de intervenţie pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă specifice (incendii de vegetaţie uscată sau culturi de cereale, incendii la fondul forestier, surse potenţiale de poluare etc). Se interzice aprinderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi informarea, în prealabil, a serviciilor pentru situaţii de urgenţă.

În planul de măsuri s-a prevăzut şi posibilitatea producerii de fenomene meteorologice extreme care pot alterna în perioadele caniculare (ploi torenţiale însoţite de descărcări electrice, grindină, vijelii) şi acţiunile ce vor fi întreprinse pentru protecţia populaţiei şi eliminarea efectelor negative (verificarea echipamentelor de intervenţie, identificare de spaţii pentru relocare temporară, atenţionarea operatorilor economici sursă de risc).

Mai puteţi citi:

Prinşi în flagrant, în timp ce încercau să vândă droguri

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite