Anchetă privind strângerea de fonduri la o şcoală din Baia Mare. Părinţii, obligaţi să devină sponsori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcola Judeţean (ISJ) Maramureş a desfăşurat o anchetă la Şcoala „Lucian Blaga” din Baia Mare, după ce mai mulţi părinţi au sesizat faptul că li s-ar fi impus să contribuie cu sume de bani. Lor li s-a cerut să cumpere invitaţii în valoare de 200 de lei, pentru un bal caritabil organizat de Asociaţia de părinţi, cu scopul de a strânge fonduri pentru achitarea sistemului de supraveghere video din şcoală, respectiv 50.000 de lei.

Mai mulţi părinţi revoltaţi au făcut sesizare la ISJ. Părinţi au arătat, sub protecţia anonimatului, că cei din conducerea şcolii ar fi convocat o şedinţă cu cei 24 de preşedinţi ai comitetelor de părinţi şi li s-ar fi spus că trebuie să cumpere minim cinci invitaţii, în fiecare clasă, la balul caritabil. Cu banii strânşi ar fi trebuit să se achite o parte din costul sistemului de supraveghere video din şcoală, care a fost deja instalat.

Foarte puţini părinţi au fost de acord să achite această sumă, precizând că nu au fost consultaţi înainte şi că li s-a impus să plătească aceste sume. Astfel, s-a declanşat un întreg scandal, iar câţiva părinţi au ameninţat, chiar, că vor face o plângere la Parchet. Mai mult, în spaţiul public a apărut o înregistrare cu camera ascunsă în care un părinte vorbeşte despre această situaţie.

Sistemul de supravegere video este amplasat deja şi suma de 1.190 de lei a fost alocată de la buget pentru proiectul tehnic. În bugetul de pe anul financiar 2017 au fost alocaţi bani pentru sistemul de supraveghere în valoare totală de 17.954 lei, după cum arată directoara şcolii, Amalia Ardelan, într-o emisiune la o televiziune locală. Până la suma totală însă, mai este o diferenţă de bani care urma să fie contribuţia părinţilor.

ISJ a declanşat o anchetă, în urma căreia s-a stabilit că nimeni din conducerea şcolii nu s-a implicat în strângerea de fonduri. „În procesul – verbal încheiat în 14.02.2018, este menţionat faptul că părinţii «au găsit variante de a se împărţi invitaţiile în clase» prin reprezentanţii părinţilor. În acelaşi proces – verbal se menţionează că «în distribuirea banilor Asociaţiei de Părinţi nu se implică direcţiunea şcolii»”, se arată în ancheta ISJ.

Concluziile mai arată:

„În opinia comisiei care a efectuat inspecţia, în urma discuţiilor şi a notelor de relaţii ale cadrelor didactice care şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la aspectele din sesizare, nu se regăseşte caracterul de obligativitate privind participarea şi achiziţionarea de invitaţii la acţiunea iniţiată de către Asociaţia de Părinţi. Totodată, au fost sesizate unele aspecte cu privire la disfuncţionalităţi survenite în desfăşurarea activităţii în cadrul instituţiei de învăţământ preuniversitar inspectate. În acest sens, inspectorii şcolari au atenţionat asupra respectării legislaţiei şi hotărârilor Consiliului Profesoral / Consiliului de Administraţie, acest aspect urmând să fie monitorizat până la sfârşitul anului şcolar 2017 – 2018. Cu privire la acţiunile Asociaţiei de Părinţi din Şcoala Gimnazială ”Lucian Blaga”, Baia Mare, în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor şi activităţile desfăşurate, Inspectoratul  Şcolar Judeţean Maramureş nu are competenţe în verificarea acestor aspecte.

În ceea ce priveşte înregistrarea apărută în spaţiul public, ulterior sesizării, precum şi veridicitatea acestei probe multimedia, doar organele competente în expertizare se pot pronunţa în acest sens.

În urma analizării declaraţiilor/proceselor – verbale, se adevereşte prezenţa conducerii şcolii, în calitate de invitată, la şedinţele susţinute de către Asociaţia de Părinţi. Totodată, analizând procesul – verbal încheiat în 14.02.2018, se constată, în urma intervenţiilor celor prezenţi, că doamnele directori au participat la şedinţa Asociaţiei de Părinţi unde, la propunerea părinţilor, s-au discutat şi detalii despre calculul costurilor şi despre organizarea unei licitaţii în cadrul balului. Menţionăm faptul că anumite cadre didactice şi-au exprimat punctul de vedere verbal, în faţa comisiei de inspectori, în ceea ce priveşte relaţionarea şi nemulţumirile existente în unitatea şcolară, iar la solicitarea echipei de inspectori de a-şi asuma în scris cele relatate, acestea au refuzat, dând note de relaţii referitoare la acest refuz”, mai arată documentul remis presei de către ISJ.

Mai puteţi citi:

 

Accident de muncă mortal. A luat foc în timp ce tăia o bară metalică cu flexul

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite