„Analgezicele“ din cămară care ne vin în ajutor în cazul arsurilor solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În curând se încălzeşte vremea şi soarele ne invită să ieşim la plajă, însă prima ieşire la soare se poate lăsa şi cu arsuri, dacă nu sutem atenţi. Dacă ajungem în situaţia asta, câteva ingrediente din cămară ne pot fi de mare flos. Cartoful şi castravetele sunt printre ele.

Chiar dacă soarele nu este încă suficient de fierbinte să producă arsuri, nu mai e mult până când vremea se va încălzi suficient încât să ne dorim o piele bronzată. Numai că riscul de a ne produce arsuri solare creşte foarte mult, iar acestea pot fi extrem de neplăcute şi chiar periculoase. De aceea, toţi specialişti recomandă să evităm expunerea la soare în orele amiezii şi să folosim creme cu factor mare de protecţie solară. Dacă, totuşi, ajungem în neplăcuta situaţie de a ne fi ars, trebuie să ştim câteva trucuri care ne pot fi de mare folos.

În primul rând, cel mai bun lucru pentru pielea arsă de soare este să o răcim. O aspirină sau un antiinflamator poate fi de ajutor şi va reduce durerea. De asemenea, mai există în comerţ sprayuri speciale. Dar dacă nu avem la îndemână, o compresă cu apă rece va fi de mare ajutor. De asemenea, scrie ”1001 remedii casnice” de la Reader’s Digest, o baie răcoroasă cu o mână de făină de ovăz ori comprese cu ceai verde răcit pot fi folosite. Aceste comprese ar putea reduce inflamaţia. Nici ceaiul de mentă nu e de înlăturat. Compresele cu ceai de mentă ar putea să reducă durerea, iar acesta poate fi îmbunătăţit cu două picături de ulei de mentă, pentru un efect mai bun.

Cartoful sau castravetele

Castravetele este cunoscut pentru efectul său de răcire a pielii, asfel că pot fi folosite câteva felii de castravete aplicate direct pe pielea arsă. Acelaşi efect, poate chiar mai bun, îl au feliile de cartof. De altfel, cartoful este un antitermic pe care îl foloseau bunicile noastre în stările febrile. În aceste situaţii, câteva felii de cartof se aplică pe tălpi şi pe frunte şi se lasă peste noapte să acţioneze. Senzaţia va fi că întreg corpul se răceşte începând din aceste puncte unde au fost aplicate feliile de cartof.

Un foarte bun calmant este oţetul alb. O soluţie de oţet cu apă ar putea reduce durerea cauzată de arsură şi chiar reduce inflamaţia, însă cunoscut este şi efectul albuşului de ou sau al mierii. Mierea aplicată pe piele este şi un bun dezinfectant. O combinaţie de miere, albuş de ou şi hamamelis este ideală, dar funcţionează şi dacă este folosit oricare dintre aceste ingredinete, separat. De asemenea, o frunză de aloe vera poate fi folosită. Frunza proaspătă se aplică sub formă de gel pe zona afectat.

Atenţie! Arsurile solare pot să fie însoţite de insolaţii, care pot avea efecte grave. În cazul în care arsurile solare sunt grave şi însoţite de dureri de cap, stări de rău sau vărsături, este obligatoriu să vă prezentaţi la medic.

Mai puteţi citi:

Plantele recomandate pentru alergiile sezoniere care „explodează“ primăvara

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite