Ambasada SUA, despre vandalizarea Casei Memoriale Elie Wiesel de la Sighetu Marmaţiei: „Un atac antisemit impardonabil şi un afront revoltător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Ambasadei Statelor Unite ale Americii au făcut public un comunicat de presă în care îşi exprimă dezacordul faţă de incidentul ce a avut loc la Sighetu Marmaţiei. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 4 august, Casa Memorială Elie Wiesel a fost vandalizată. Incidentul a fost mediatizat şi în presa internaţională.

Mesajul Ambasadei Statelor Unite privind incidentul de la Sighetu Marmaţiei consideră gestul „un atac impadonabil şi n afront revolttor la adresa victmelor Holocaustului.

„Ambasada Statelor Unite ale Americii în România condamnă în mod categoric recenta vandalizare a Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei. Declaraţiile denigratoare la adresa laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, a preşedintelui Trump şi a altor lideri reprezintă un atac antisemit impardonabil şi un afront revoltător la adresa victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Facem apel la denunţarea de către toţi a acestui gest şi luarea de atitudine ori de câte ori au loc manifestări ale urii sau prejudecăţii. Ambasada îi încurajează pe cei care au informaţii despre această faptă să ofere sprijin autorităţilor care o investighează”, se arată în documentul remis presei.

Până luni dimineaţă, autorităţile administraţiei publice locale au readus la starea iniţială pereţii exteriori ai Casei Memoriale Elie Wiesel. Prefectul Vasile Moldovan a spus: ”Am convingerea că instituţiile abilitate îşi vor face datoria, vor identifica persoanele şi vor aplica prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la prevenirea şi combaterea antisemitismului. Considerăm că mâzgălirea faţadei casei memoriale reprezintă doar un incident izolat, generat cel mai probabil de un derapaj comportamental. Condamnăm ferm acest gen de fapte, gesturi, acte de vandalism şi manifestările antisemite împotriva instituţiilor de cultură, lăcaşuri de cult sau comunităţii evreieşti”.

Casa în care s-a născut laureatul premiului Nobel pentru Pace a devenit muzeu după demersurile efectuate la nivel central, ca demers ştiinţific, pentru prezentarea personalităţii profesorului şi scriitorului Elie Wiesel, dar şi a vieţii sociale şi culturale a evreilor din Maramureş.  

Incidentul a fost ilustrat şi în presa internaţională. BBC scrie despre incident că „poliţia din România investighează graffiti antisemite găsite pe pereţii casei unde s-a născut supravieţuitorul din Auschwitz, Elie Wiesel. Comentariile pictate în roz includeau faptul că Wiesel, care a murit în 2016, a fost «în iad cu Hitler» şi au fost îndepărtate repede (...)”.

Şi Ministerul Afacerilor Exerne (MAE) a transmis un comunicat prin care condamnă ferm gestul. ”Referitor la actul săvârşit asupra casei memoriale din Sighetu Marmaţiei a laureatului Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită şi orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa si xenofobia”, au precizat, sâmbătă seară, reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă. De asemenea, se mai arată în document, România, a depus toate eforturile pentru a fi combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs.

Mai puteţi citi:

Mesaje antisemite, pe Casa memorială Elie Wiesel de la Sighetu Marmaţiei

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite