VIDEO Bisericile şi Asociaţia Sport Club Bacău nu au mai primit bani nerambursabili de la bugetul local, deoarece proiectele lor nu respectau legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizie fără precedent a noilor aleşi băcăuani, care astăzi, în şedinţa de Consiliu Local Bacău, au hotărât să nu aprobe niciunul din cele 23 de proiecte depuse de parohiile din Bacău. A fost refuzată şi finanţarea nerambursabilă, pe legea 350, pentru Asociaţia Sport Club Bacău, care deşi are probleme penale, a cerut 2 milioane de lei.

Finanţările nerambursabile date cu dărnicie parohiilor din municipiul Bacău în ultimii ani, indiferent de confesiunea religioasă, au fost ilegale. Practic, reprezentanţii  Bisericii în loc să facă proiecte cu impact asupra comunităţii, au cerut bani de investiţii. Anual, milioane de lei s-au dus pe tencuieli, punerea în valoare a bisericii, lambriuri, ziduri, garduri, case praznicale, amenajări la Casa Sterian (a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, devenită anexă la Biserica Sfinţii Împăraţi), etc.
Consilierul local Gabriel Stan a precizat că ar trebui explicate mai bine prevederile legii 350/2005, să înţeleagă aplicanţii pentru ce pot cere bani şi pentru ce nu. Cultele religioase vor putea depune proiecte pentru o a doua sesiune, care se va ţine în această toamnă.


Un alt subiect foarte disputat în Consiliul Local a fost cel al fotbalului băcăuan. Asociaţia Sport Club Bacău a cerut 2 milioane de lei pentru proiectul „Sport Club Bacău-Fotbal pentru bacău“ (scris cu b mic). Primarul Cosmin Necula a dat citire mai multor nereguli produse în proiectele din anii anteriori, semnalate de Curtea de Conturi. Mai mult, pentru fosta conducere a Asociaţiei Sport Club Bacău a început urmărirea penală pentru deturnare de fonduri.„Rugămintea mea este ca să participaţi la verificări activ, să solicitaţi absolut toate documentele justificative pe aceste proiecte. Eu cred că atunci când sunt 4 ochi, atunci lucrurile sunt văzute mult mai bine, noi trebuie să avem transparenţă pe cheluirea acestor bani. Dincolo de aceste aspecte, trebuie să insistăm pe starea de legalitate. Dumneavoastră, parlamentul local, care hotărîţi oportunitatea proiectelor, trebuie să aveţi la mapă toate documentele, să fiţi informaţi asupra legalităţii proiectelor“, a precizat primarul Bacăului, Cosmin Necula. 


Remus Poznărea, director sportiv al Sport Club Bacău, s-a chinuit să explice că salariile neachitate fotbaliştilor, restante din luna februarie, ar urma să fie plătite din această finanţare. Mai mult, el nu a putut spune clar cât din aceşti bani revin pregătirii celor 120 de juniori, care joacă în grupele clubului. O propunere a Asociaţiei Sport Club Bacău a fost ca aceasta să fie preluată de municipiul Bacău, fapt inacceptabil, date fiind problemele contabile şi datoriile neachitate faţă de sportivi.
Pentru domeniul „Tineret“ s-au alocat 300 de mii de lei, dar au fost depuse proiecte de doar 192800 de lei, pentru domeniul cultură s-au alocat 1,3 milioane de lei şi s-au aprobat proiecte de doar 78428 de lei. Nu au primit niciun bani preoţii, deoarece proiectele depuse nu se încadrau în prevederile legale ale legii 350/2005, a finanţărilor nerambursabile. La domeniul sport au rămas nealocate 2 milioane de lei, cele care erau destinate Asociaţiei Sport Club Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite