Semințe de mac cu conținut de opiu peste limita legală, confiscate la Bacău. Cantitatea este impresionantă

0
Publicat:

În ultima lună, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău au efectuat 355 de acțiuni de control la firmele care produc sau comercializează alimente și produse agricole conexe.

Aparent inofensivul mac poate produce uneori surprize FOTO Arhivă
Aparent inofensivul mac poate produce uneori surprize FOTO Arhivă

Acestea au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de autorizare, înregistrare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului.

Deoarece fenomenul drogurilor a luat amploare în România, una din direcțiile de control a fost verificarea semințelor de cânepă, a semințelor de mac, și a produselor derivate din acestea sau care le conțin precum și folosirea ilegală a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală, în depozite alimentare, laboratoare de patiserie-cofetarie, supermarketuri, magazine alimentare cu produse de origine vegetală – plafar, etc.

1 beneficiile uluitoare ale consumului de seminte de canepa ow2w jpg jpeg

Pentru  neregulile constatate și încălcarea prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate și s-au aplicat 20  sancțiuni contravenționale, și anume:

-16 amenzi contravenționale, potrivit  HG nr. 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, în valoare totală de 79.000 lei.

-4 avertismente scrise, conform OG nr. 2/2001 cu modificarile și completările ulterioare.

- au fost reținute  oficial  8.215,8 kg de semințe de mac, în valoare totală de 189.355 lei , măsură aplicată în cadrul verificărilor notificărilor de alertă privind depășirea limitei admise de alcaloizi de opiu în semințele de mac”, se arată în comunicatul DSVSA transmis astăzi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite