Război în toată regula pentru un iaz din judeţul Bacău. Sătenii ameninţă că vor ieşi cu bâte şi topoare pentru pământul de sub ape
0O asociaţie piscicolă, fondată în urmă cu 13 ani, stăpâneşte lacul de la Bibireşti (Bacău), care se întinde pe 65 de hectare. O parte din proprietarii suprafeţelor de sub apă s-au trezit incluşi în asociaţie, deşi nu şi-au dat acordul şi sunt nemulţumiţi de cantitatea de peşte primită anual.
Conflictul sătenilor din satul Bibireşti, comuna băcăuană Ungureni, cu asociaţia piscicolă care exploatează şi obţine profit din Lacul Horgeşti datează de mai mulţi ani, dar în ultima perioadă a atins punctul culminant, după ce în urmă cu un an li s-au emis titluri de proprietate. În scurt timp cei peste 120 de proprietari, împreună cu familiile, vor organiza o revoltă, după cum afirmă edilul Vasile Bibire, pentru a înlătura paza lacului, dar şi pe preşedintele Asociaţiei Piscicole Bibireşti, Constantin Bibire.
Conflictul dintre săteni, sprijiniţi de primar şi asociaţie, a ajuns pe rolul instanţelor. S-au făcut plângeri penale şi civile, s-au aruncat cuvinte grele şi uneori s-a ajuns şi la conflicte fizice. Deoarece sătenii puşi în posesie până în prezent au în total aproximativ 45 de hectare, Consiliul Local Ungureni a trecut restul suprafeţei (în amplasamentele căreia se găsesc mai mult malurile) din rezerva comisiei locale, în domeniul privat al comunei. Asociaţia Piscicolă Bibireşti a contestat hotărârea Consiliului Local în contencios administrativ, pentru a întârzia şi bloca intrarea autorităţilor peste propria afacere, care le aduce venituri foarte mari.
Asociaţia care stăpâneşte albia râului are în componenţă, încă de la înfiinţare, persoane domiciliate în Bacău, care nu au nicio palmă de teren. Localitatea Bibireşti este una dintre cele mai sărace localităţi din judeţul Bacău şi Moldova iar pentru săteni, orice kilogram de peşte înseamnă mult. Asociaţia Piscicolă Bibireşti plăteşte proprietarii cu 80 de kilograme de peşte, anual, pentru fiecare hectar. Până la rezolvarea litigiului în instanţă, oamenii sunt dispuşi să-şi facă singuri dreptate.
Primarul Vasile Bibire: „Cum se usucă afară, adunăm tot poporul, îi vom fugări de pe lac“
Vasile Bibire, primarul comunei Ungureni, afirmă că oamenilor le-a ajuns cuţitul la os şi oricând poate izbucni o revoltă a celor care sunt pe lista Asociaţiei Piscicole Bibireşti, dar sunt nemulţumiţi de lipsa de transparenţă.
„Sunt conflicte mari între noi şi Constantin Bibire, şeful Asociaţiei Piscicole Bibireşti. Au primit titlu până acum 120 de proprietari şi ar mai fi vreo 10, la care emiterea titlului a fost blocată de legea 165. Mai rămân vreo 19-20 de hectare, care sunt domeniu public iar noi, printr-o hotărâre de Consiliu Local le-am trecut în domeniul public privat al comunei. Chiar dacă este interesul public al comunei Ungureni, nu ne lasă să intrăm acolo. Ne-au fugărit pe toţi, şi pe noi, din primărie şi pe poliţişti. Am făcut plângeri penale, dar degeaba. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi, va fi revoltă mare, la care vor participa sute de oameni. Îi vom fugări, cu tot cu paznici. La noi este destulă sărăcie iar proprietarii vor să aibă ce li se cuvine. Constantin Bibire nu are niciun metru de teren. 90% dintre proprietari nu au vrut să intre în asociaţie. În primăvară, cum se mai usucă afară, îi scoatem de pe lac“, afirmă primarul Vasile Bibire.
Edilul din Ungureni crede că în jurul asociaţiei se învârt foarte multe interese iar din afacerea cu peşte şi pescuit se poate câştiga considerabil: „În zilele de la sfârşitul săptămânii, numai de pe biletele tăiate pescarilor se câştigă câte 5 mii de lei. Apoi mai e şi peştele pe care îl vinde asociaţia unei firme. Câţi bani se fac!. Oamenii sunt supăraţi, iar eu, ca primar, trebuie să-i ajut“.
Mai mulţi proprietari au depus mărturie în instanţă că nu au semnat pentru a fi membrii în Asociaţie
Lacul de la Bibireşti face obiectul mai multor procese în instanţă. Deoarece au apărut semne de întrebare asupra dorinţei oamenilor de a fi în asociaţie, o parte dintre săteni au fost chemaţi să depună mărturie. „Cei care au înfiinţat asociaţia nu aveau teren în amplasamentul luciului de apă. De fapt, în 2002, nici măcar nu fuseseră emise titluri. Acum, 30 de săteni, care au titluri de proprietate, au declarat în faţa instanţei că nu fac parte din asociaţie şi că nu şi-au dat semnătura pentru a fi incluşi în ea“, a precizat Gabriel Ioniţă, avocatul care reprezintă Consiliul Local Ungureni, dar şi o parte dintre săteni.
Proprietarii îl acuză pe Constantin Bibire
Afirmaţiile avocatului au fost confirmate de câţiva proprietari. „Nu mi-am dat acodul să intru în asociaţie. Am 3 hectare şi 22 de ari. Nici nu m-au întrebat dacă vreau să fiu membru. Am făcut mai multe plângeri penale, m-am judecat cu ei. Nu se mai poate aşa. M-am săturat. Constantin Bibire vine cu pistolul la brâu. El şi fiul, care a fost cununat de un procuror, sunt protejaţi. Le-au dat neînceperea urmăririi penale. Deşi exploatează de 13 ani lacul, au dat ceva peşte doar anul ăsta, celor care au titlu. Dar oamenii nu vor să fie în asociaţia lui. Nu face nicio dare de seamă, nu există nicio transparenţă contabilă. Nu ştim câţi bani se învârt acolo“, afirmă Paul Dragomir (70 de ani).
În acelaşi timp, fratele său, Viorel Dragomir, care a fost cenzorul asociaţiei, când aceasta a fost fondată, afirmă că a fost scos dat afară după ce a remarcat mai multe nereguli. „Asociaţia are contract cu firma Willy a lui Vasile Păun. Se scot tone de peşte, nu sunt înregistrate, se face evaziune, din asta sunt banii“, afirmă fostul cenzor Viorel Dragomir, proprietar a jumătate de hectar din luciul apei.
Mihai Anghel nu doreşte să mai facă parte din asociaţie, deoarece are impresia că nu li se plăteşte ce li se cuvine. „Este corupţie mare, de asta a pus mâna pe baltă. Dar va fi bătaie până la urmă. Şi el (n.r. preşdintele asociaţiei) şi fiul, care are funcţie mare prin poliţie au relaţii. Să vă spun ce vile cu trei etaje (n.r. două etaje şi mansardă) şi-a făcut fiecare. De unde atâţia bani? Nu are comandantul Poliţiei Bacău aşa casă. Ei valorifică crapii, câştigă şi din pescuitul sportiv, de pe bilete. Noi nu vedem nimic, doar câteva kilograme de fitofag“, spune Dumitru Bibire.
Constantin Bibire, preşedintele Asociaţiei Piscicole Bibireşti: „Am un pistol, care seamănă cu unul real, dar e cu bile“
Şeful Asociaţiei Piscicole a încercat să demonteze toate acuzaţiile aduse de săteni dar şi de primar: „Există declaraţii ale oamenilor care şi-au dat aportul, care au dat terenurile asociaţiei. Dar există multe documente false şi în spatele lor este primarul. I-am făcut plângeri la DIICOT şi DNA. A dat teren oamenilor pe baza unor documente false şi islazul comunal şi a luat şpagă pentru subvenţia de la APIA. Între mine şi acest escroc este un război. Eu am candidat la primărie, a aruncat prin sat tot felul de zvonuri, ca mi-aş omorât sora sau tatăl. A dat împreună cu Consiliul Local o hotărâre prin care vor să intre în lac. Iazul a fost al CAP-ului, pe creditele cooperativei, nu a fost niciodată acolo domeniu al primăriei. Dar hotărârea asta va fi anulată de judecători în câteva zile. El încearcă toate golăniile“, a spus Constantin Bibire, membru fondator dar şi preşedinte al Asociaţiei Piscicole Bibireşti.
Mai mult, el spune are cum justifica averea. „Pot să fac vilă şi cu 9 etaje, nu cu două sau trei. Am vândut două apartamente în Bacău şi muncesc“. Temerea lui Constantin Bibire este că dacă va intra Consiliul Local cu drepturi pe lac, atunci ar putea să dea drumul la apă. „Luciu de apă este doar 50 de hectare, restul este zona de protecţie a riveranilor. Dacă vor primi zona cu „călugărul“, ar putea da drumul la apă“, mai spune şeful Asociaţiei. Totodată, nu recunoaşte că paznicii sau el iar fi ameninţat pe oameni. „Port un pistol, care seamănă foarte bine cu unul adevărat, dar ăsta este de jucărie cu bile. Eu am şi permis de port armă, dar nu vin cu arme la lac“, a mai spus Constantin Bibire.
Dorinţa Asociaţiei Picicole Bibireşti: Anularea unei hotărâri de Consiliu Local din 2013, prin care autorităţile devin proprietare pe 19 hectare de lac
În luna februarie 2013, Consiliul Local Ungureni emite hotărârea prin care 19,1 hectare de teren, „cu destinaţia luciu de apă, teren neatribuit, rămas la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar, trece în domeniul privat al comunei Ungureni, urmând a fi pus la dispoziţia asociaţiei piscicole ce va fi înfiinţată“. Cota de peşte urma să revină autorităţilor în bani, sume care trebuiau să ajungă la bugetul local. Hotărârea a fost rectificată, în sensul că din cuprinsul ei a fost scoasă menţiunea înfiinţării unei noi asociaţii (din care ar urma să facă parte şi aleşii locali). Astfel, Consiliul Local urma să intre în posesia a trei loturi de teren, în care se află construcţii, staţie de captare dar şi călugărul (sursa apei din lac). Asociaţia Piscicolă Bibireşti, prin avocatul Elena Băbuşanu, a cerut suspendarea şi anularea hotărârii. „Precizăm că (n.r. suspendarea) se impune pentru prejudiciile grave şi imediate aduse persoanelor îndreptăţite la reconstituire şi nouă, Asociaţiei. Menţionăm că s-a încheiat un contract de arendă pentru optimizarea exploatării acestui iaz iar punerea în executare a hotărârii atacate este de natură a face imposibilă atât executarea contractului de arendă, cât şi îndeplinirea de către noi a obligaţiilor ce avem către membrii asociaţiei“, se arată în întâmpinarea de la Tribunal.
Litigiul este în derulare, pe fond, iar zilele vitoare Tribunalul Bacău ar putea da o primă sentinţă, care însă nu va fi definitivă. „Asociaţia susţine că toate suprafeţele au fost aportate în cadrul acesteia, fără însă a prezenta dovezi cu privire la acest aspect. Oamenii au aflat ca au fost introduşi pe o listă a Asociaţiei Piscicole Bibireşti, fără să-şi dea acordul. Tocmai de aceea, toti au declarat expres ca nu susţin Asociaţia în litigiu , că nu fac parte din aceasta şi că nu au aportat vreun teren. De altfel, chiar instanţa a considerat necesară prezenţa personală a multora dintre aceştia , care se regăseau în listele cu membrii asociaţi. Toţi, fără excepţie, au declarat că nu fac parte din Asociaţie şi că nu susţin interesele acesteia“, afirmă avocatul Gabriel Ioniţă.
Expertul desemnat în dosar a confirmat că suprafaţa retrocedabilă persoanelor îndreptăţite nu se suprapune cu cea care a trecut în domeniul privat al comunei. „Dacă Asociaţia ar fi dovedit că reprezintă interesele persoanelor îndreptăţite la retrocedare, tot nu ar fi manifestat un interes legitim în contestarea transferului în domeniul privat al comunei, deoarece respectiva suprafaţă de lac nu are nicio legătura cu cea afectată de procesul de reconstituire. Aşadar, din orice perspectivă am privi speţa, constatăm că Asociaţia nu promovează interesele oamenilor , ci în realitate, a terţelor societăţi către care a cedat, nelegal, dreptul de exploatare“, a mai declarat Gabriel Ioniţă.
Lacul Horgeşti a fost înfiinţat în 1975, cu o suprafaţă totală de 80 de hectare, din care luciu de apă permanent, 50 de hectare. Administrarea lacului a fost făcută de CAP Ungureni şi Parincea, iar după Revoluţie, prin hotărârea Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate, în administrarea SC Agrozootehnica SA Horgeşti. Odată cu înfiinţarea Asociaţiei Piscicole Bibireşti, în 2002, lacul a intrat în administrarea asociaţiei, cu un patrimoniu de 5 milioane de lei (vechi), chiar dacă nu fuseră emise titluri de proprietate. Iniţial, în 1998, Comisia judeţeană de Fond Funciar a emis o decizie pentru ca proprietarii de drept să stăpânească în devălmăşie (la comun) lacul. După înfiinţarea asociaţiei au apărut primele nemulţumiri, iar în urmă cu un an doi, hotărârea veche a Comisiei judeţene de fond funciar a fost anulată şi s-a dispus, pe baza noii legislaţii, să le fie emis titlu individual proprietarilor de drept ai terenurilor, care acum acuză Asociaţie Piscicolă Bibireşti de lipsă de transparenţă dar şi de unele infracţiuni.
Lacul pentru care percepe taxe Asociaţia Piscicolă Bibireşti este una dintre destinaţiile preferate de pescarii amatori.