Proteste de amploare la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, după scandalul preoţilor mutaţi de IPS Ioachim Băcăuanul

0
0

Comuna Sărata a rămas de mai bine de o lună fără preot care să oficieze serviciul religios pentru credincioşii ortodocşi. Decizia arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul, de a-l muta pe vechiul preot, care slujea în comunitate de aproape 30 de ani, nu a fost pe placul localnicilor, care nu vor să-l lase pe noul preot să intre în biserică. Sute de susţinători ai preoţilor mutaţi vor protesta miercuri la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Sătenii din comuna Sărata au primit autorizaţie din partea Primăriei Roman, pentru a organiza un protest în faţa Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Miercuri, peste 300 de localnici din comună se vor deplasa cu maşini şi autocare în încercarea de a-l îndupleca pe IPS Ioachim Băcăuanul. Ei doresc ca arhiepiscopul să reevalueze situaţia preotului Costică Zaharia, care a fost mutat fără nicio explicaţie într-o parohie mai săracă din satul Siretu, din Letea Veche. 

„Vom merge cu cinci autocare la Roman dar şi cu maşinile personale. Protestul este autorizat de Primăria Roman, între orele 9 şi 13. Vom protesta până când îl vom îndupleca pe IPS Ioachim Băcăuanul. Deja avem semnale din mai multe parohii, că ni se vor alătura şi alţi enoriaşi, care sunt nemulţumiţi de mutarea abuzivă a preoţilor duhovnici“, a precizat Ion Elisei, din comuna Sărata. Numărul protestatarilor care vor fi prezenţi la porţile Arhiepiscopiei ar putea fi mult mai mare, afirmă un alt sătean. „Vrem să-i mobilizăm şi pe ceilalţi credincioşi ortodocşi, care au duhovnicii mutaţi abuziv, să ni se alăture. Trebuie să se termine odată abuzurile în Biserica Ortodoxă“, a spus un alt credincios.

La sfârşitul lunii august, 63 de preoţi din judeţul Bacău, majoritatea, cu vârste de peste 50 de ani, au fost mutaţi în alte parohii de rang inferior. Măsura dictată de IPS Ioachim Băcăuanul a stârnit valuri de proteste. 

O explicaţie, neoficială, pentru mutarea preoţilor şi ameninţarea cu caterisirea, este aceea că cei mai mulţi au fost implicaţi în „afacerea lumânărilor“, prin care au vândut alte lumânări (mai ieftine) decât cele impuse de la Roman, producând astfel un „prejudiciu“ bugetului Arhiepiscopiei. „S-au făcut controale, s-au dat amenzi. Unii nu s-au cuminţit şi au contestat în instanţă amenzile de 5 mii sau chiar 10 mii de lei, primite de preoţii din parohiile importante. Noi, preoţii din eparhie, ştim că o altă abatere este aceea că nu am reuşit să vindem cota de lumânări impusă de arhieposcop, de 100 de lumânări, de 1 leu bucata, pentru fiecare familie din parohie“, a precizat un preot care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

image

 Ameninţări şi tensiuni la Sărata

Mai mulţi săteni din comuna Sărata au venit astăzi la biserică pentru a se întâlni cu protopopul Bacăului, Costică Busuioc, care ar fi trebuit să-l aducă în biserică pe noul preot, numit în parohie de IPS Ioachim Băcăuanul. De la prima oră a dimineţii, credincioşii au făcut scut pentru a nu permite intrarea în lăcaşul de cult noului paroh. „Am venit să păzim biserica. Ni s-a spus că ne vor face dosare penale, că-l vor pune pe noul preot cu poliţiştii. Vor să ne intimideze. Nu ne lăsăm bătuţi. Altă dată au venit de la Arhiepiscopie consilierii Alexa, Zamfir şi Eva, care ne-au vorbit nepoliticos“, a mai spus Ion Elisei, care acuză că în acest scandal al mutării preotului de la Sărata, ar avea o contribuţie şi primarul comunei. 

Bacău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri