Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă, candidează pentru un post la Consiliul Superior al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felix-Oliver Bănilă (44 de ani) şi-a depus candidatura pentru a deveni reprezentantul parchetelor de pe lângă tribunale în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Este din 2011 şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău şi şi-a început cariera de procuror în 1996, la 24 de ani, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti.

Procurorul băcăuan Felix Bănilă vrea să reprezinte parchetele de pe lângă tribunale în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, motiv pentru care şi-a depus candidatura pentru unul dintre cele două posturi pentru care va avea loc scrutinul. La sfârşitul acestui an îi încetează perioada pentru care a câştigat consursul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.
Alegerile pentru posturile din cadrul CSM au loc pe 27 octombrie. Vor vota peste 600 de procurori din cadrul parchetelor tribunalelor din ţară, în cadrul adunărilor generale care se vor organiza special în acest scop. Pentru ca adunarea şi votul să fie validat este nevoie de participarea a celor puţin două treimi dintre procurori. În Bacău, la Parchetul Tribunalului sunt angajaţi 12 magistraţi. Şi-au depus candidatura pentru Secţia Procurori Tribunal a CSM patru procurori. „Eu acum sunt în concediu, sunt în campanie. Le prezint colegilor obiectivele care le urmăresc odată ales pe acest post la CSM“, a declarat pentru ziarul Adevărul Felix Bănilă, prim procurorul Tribunalului Bacău.
Felix Bănilă a instrumentat câteva dosare de notorietate, în care a fost implicată lumea interlopă transfrontalieră dar şi din regiunea Moldovei. Procurorul Bănilă a investigat şi uciderea omului de afaceri Valeriu Damian, la care au fost părtaşi infractori periculoşi din Republica Moldova şi Ucraina în conexiune cu unii afacerişti din Bacău.

Asasini condamnaţi la 15 ani de puşcărie, scăpaţi scandalos din mână de justiţia română. Verdict definitiv în ancheta care a costat România peste 1 milion de euro


Tot şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a instrumentat şi renumitul caz al interlopilor Botez-Măraru dar şi pe cel al uciderii lui Primicheru din Comăneşti. „În decursul celor douăzeci de ani de carieră am fost implicat în instrumentarea unor cauze complexe din variate domenii de criminalitate, în special violenţă, criminalistica fiind dealtfel şi specializarea mea. Nu am fost sancţionat disciplinar niciodată şi am obţinut doar calificativul „foarte bine“, afirmă prim procurorul băcăuan.


În cursul ultimilor ani, ca şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă a sesizat şi un număr considerabil de abateri disciplinare ale colegilor, dar crede că trebuie găsite soluţii pentru promovarea unor politici coerente de prevenţie a abaterilor şi adaptarea secţiei pentru procurori la realităţile sistemului judiciar.

„Am luat decizia de a mă înscrie în această competiţie electorală, având în vedere vechimea de 20 de ani în funcţia de procuror şi ataşamentul profund pe care îl am faţă de magistratură în general şi faţă de funcţia de procuror, în special. Eu cred că principala misiune a CSM este instituirea şi garantarea unui sistem judiciar modern, independent, eficient, echidistant, funcţional, compus din magistraţi cu o înaltă pregătire profesională, cu o ţinută morală corespunzătoare şi puternic motivaţi în a-şi îndeplini rolul în cadrul societăţii“,

a precizat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă.

Procurorul Felix Bănilă spune că dosarele revin în atenţie când apar noi suspecţi


Studii şi experienţă


Procurorul Felix Bănilă este licenţiat al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi tot aici al unui master în ştiinţe penale. A participat la zeci de programe de formare profesională în domeniul criminalisticii,a falsificării de monedă şi carduri, a fraudelor din fonduri UE dar şi a faptelor de corupţie. Şi-a început cariera la numai 24 de ani, la Parchetul Judecătoriei Moineşti, unde a lucrat timp de 12 ani, până în 2008. Până în 2010 a fost procuror delegat la Tribunalul Bacău iar din 2011, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.


Ce doreşte ca reprezentant al CSM


Ca şi reprezentant în Consiliului Superior al Magistraturii îşi doreşte să menţină statutul procurorilor, să repare imaginea magistraţilor afectaţi de campaniile mediatice prin măsuri mai mult decât simbolice dar şi asigurarea independenţei financiare a procurorului, prin prime de vacanţă şi salarii compensatorii la pensionare. Un alt obiectiv al procurorului Bănilă va fi să determine creşterea numărului de magistraţi din Justiţie, prin creşterea numărului posturilor scoase la concurs de Institutul Naţional al Magistraturii.

Un alt aspect important urmărit de procurorul băcăuan este avizul obligatoriu al CSM pentru actele normative care privesc puterea judecătorească, independenţa Justiţiei şi statutul magistratului. „În calitate de reprezentant al puterii judecătoreşti, CSM trebuie să dobândească în mod constituţional, drept de iniţiativă legislativă în domeniu. În luna decembrie 2016 va intra în funcţie un nou Parlament, iar acesta va relua cel mai probabil în discuţie o nouă reformă constituţională. Un astfel de moment nu trebuie ratat şi este imperios necesar ca viitorul CSM să  se implice activ, să se facă prezent, auzit şi ascultat în cadrul dezbaterilor comisiei pentru revizuirea Constituţiei şi să susţină CSM să primească drept de iniţiativă legislativă în domeniile privind sistemul judiciar, a cărui independenţă, imparţialitate şi integritate o apără şi nu doar pretinde că o face“, a mai apreciat Felix Bănilă.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite