Portret/Ciprian Ciocan: „Nu este voie să-ţi fie frică în ringul de box“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Ciocan
Ciprian Ciocan

Sportivul băcăuan a câştigat primul titlu de campion al României în urmă cu 21 de ani. De atunci, a adunat câteva sute de victorii. Pasiunea pentru lupta în ring i-a fost inspirată de către fratele său, încă înainte de a împlini 9 ani.

„Îmi plăcea să merg şi să-l privesc cum se antrenează pe ringul de box. Încet-încet am prins  şi eu dragoste pentru acest sport, am început să mă pregătesc“, îşi aduce aminte luptătorul.

Pentru că în timpul pregătirilor s-a dovedit a fi un copil talentat, Ciprian Ciocan a fost selecţionat în anul 1988 pentru lotul Bacăului la Centrul Olimpic de Juniori din Galaţi.

Primul titlu naţional, obţinut în 1989

Acesta a fost pasul care l-a transformat pe băcăuan într-un boxer profesionist. În scurt timp, a urcat pe ringurile competiţiilor mari din ţară, dar şi a celor organizate peste hotare. În 1989 a obţinut primul titlu de campion naţional. Băcăuanul povesteşte că de foarte puţine ori a fost învins pe ringul de box.

„Din cele aproximativ 200 de meciuri jucate am pierdut doar 15. Toate competiţiile le-am câştigat la categoria cea mai grea, peste 90 de kilograme“, detaliază el. Pugilistul a participat la cele mai mari competiţii de box, de unde s-a întors numai cu rezultate foarte bune.

„În anul 1992 am obţinut titlul de vicecampion mondial în Anglia, trei titluri de campion naţional şi un titlu de campion balcanic. Ultima dată am boxat acum cinci ani la Târgu Jiu şi am ieşit vicecampion“, explică Ciprian.

Programul de campion a însemnat multe sacrificii

Performanţa cere sacrificii, iar Ciprian şi le-a asumat. A fost tot timpul conştient că doar cu multă muncă şi seriozitate poate să ajungă la performanţe notabile şi s-a pregătit foarte serios. „Am fumat şi am băut alcool pentru prima oară în viaţa mea la vârsta de 24 de ani. Foarte mulţi au renunţat la box tocmai din această cauză, că nu puteau face sacrificii“,  explică sportivul.

Fostul boxer destăinuie că secretul succeselor sale a constat în faptul că a ştiut să-şi stăpânească emoţiile şi să gândească mereu ca un învingător. În plus, a avut grijă să fie mereu odihnit înainte de fiecare partidă. „Fără un program bine stabilit în box e foarte uşor să fii învins. Am avut un meci în care am fost înfrânt în doar 15 secunde. A fost singurul K.O. pe care l-am primit în viaţa mea, chiar în Bacău, în anul 1992. Asta s-a întâmplat din cauză că nu m-am odihnit în noaptea de dinaintea meciului“, a declarat boxerul. Ciocan şi-a pliat antrenamentul pe tipul de competiţie la care a trebuit să ia parte.

„De obicei antrenamentul meu se compunea din două ore de box dimineaţa şi din două ore de forţă seara. Numai gândindu-mă că îmi schimbam hainele transpirate de aproximativ opt ori pe zi mă face să realizez perseverenţa pe care am avut-o şi eforturile pe care le-am depus“,  încheie campionul băcăuan.

Profil

Născut: 12 februarie 1974, Bacău.
Studii: Facultatea de Drept, Italia.
Familie: Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Este periculos boxul pe termen lung?
Da, este periculos pentru că îţi poate cauza neplăceri mai târziu. Te poţi alege cu dureri de cap, ameţeli, operaţii. Când eşti în ring nu simţi, dar abia după ani de zile apar durerile. 

Aţi simţit vreodată frică înainte de meci?
Nu. Nu este voie să-ţi fie frică în ringul de box. Emoţii da, e firesc, însă gândesc ca un învingător de fiecare dată.

După meci rămâi prieten cu adversul?
Desigur. În box nu e ca în politică, să te duşmăneşti. Am avut meciuri chiar cu prietenul cel mai bun. În ring lupa e luptă, iar după meci ne continuam prietenia.

Ce-i place
Ciprian are o slăbiciune pentru maşinile scumpe. În acelaşi timp, se implică activ în acţiuni menite să schimbe în bine vieţile oamenilor nevoiaşi. De multe ori, merge personal pe la casele celor săraci şi îi ajută cu haine sau cu alimente.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că sportivii din zilele noastre nu mai au bunul simţ. Nu-mi plac mentalităţile românilor. Din acest motiv, mă gândesc serios să plec din ţară. Sper să mă pot muta în Canada împreună cu familia“, spune Ciprian.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite