„Nimeni nu are curajul să ia taurul de coarne în privinţa finanţării Bisericii“, afirmă senatorul băcăuan Dragoş Luchian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Luchian crede că politicienii încă nu au curaj să pună Biserica în legalitate FOTO Mircea Merticariu
Dragoş Luchian crede că politicienii încă nu au curaj să pună Biserica în legalitate FOTO Mircea Merticariu

Dragoş Luchian a făcut astăzi declaraţii îndrăzneţe referitoare la finanţarea cultelor, după  scandalurile din ultima vreme în care au fost implicate atît Biserica Ortodoxă Română, cât şi Biserica Greco Catolică din România. Senatorul este de părere că este greu de ţinut o evidenţă a finanţării cultelor, mai ales că ele nu sunt supuse controlului statului.

Senatorul liberal Dragoş Luchian a luat astăzi atitudine referitor la sumele imense pe care cultele din România le primesc de la autorităţile centrale şi locale. „Este greu de ţinut o evidenţă a sumelor primite de Biserică. Există diferite modalităţi de finanţare, de la donaţie, la parteneriate. Această chestiune este foarte  importantă, dar nimeni nu are curajul, dintre politicieni, să ia taurul de coarne în privinţa Bisericii“, a spus Dragoş Luchian.

În ultimii ani, afacerile şi interesele clasei politice din România s-au întrepătruns cu cele ale clerului. Deşi nu are voie, biserica se implică activ în politică, mai ales în timpul campaniilor electorale. Apoi, primari, preşedinţi de consilii judeţene dar şi parlamentari susţin interesele financiare ale preoţimii. Primesc donaţii de la nivel local parohiile, protopopiatele, episcopiile dar şi Patriarhia. Fiecare funcţionează ca o firmă, dar nu sunt supuse impozitării şi controalelor financiare.

Biserica este susţinută în continuare de politicieni, deşi în ultimii ani şi-a primit înapoi sute de mii de hectare de păduri dar şi imobile, a căror valoare este de nivelul a câtorva miliarde de euro. Mai mult, BOR şi-a făcut stâne de oi dar şi pseudo-agenţii de turism, care cuceresc tot mai mult din piaţă, fără a fi nevoită să achite taxele necesare autorizării în domeniu sau impozitul de profit.


Sume foarte consistente primeşte Biserica de la populaţie sau de pe urma legii monopolului bisericesc. Numai afacerea lumânărilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului ar aduce în visteria BOR peste 5 miilioane de euro (de la enoriaşii din Bacău şi Neamţ, nevoiţi să cumpere lumânările subţiri cu 1 leu bucata).

De curând, la Slănic Moldova, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a luat decizia de a închide mai multe trasee turistice, care trec prin pădurile pe care le stăpâneşte. Acest fapt a scandalizat opinia publică la nivel naţional.

Senatorul liberal băcăuan Dragoş Luchian afirmă că Partidul Naţional Liberal şi-ar putea asuma o lege, prin care să fie reglementată finanţarea cultelor, fără discriminare faţă de alte entităţi care funcţionează distinct în statul român.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite