Ioan Nicolae donează Primăriei halda de fosfogips

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Amurco oferă municipalității băcăuane 6,2 hectare de teren, pe care se află halda de fosfogips, una din principalele probleme ecologice ale Bacăului.

Se fac primii pași pentru ecologizarea haldei de fosfogips, rezultată din producerea îngrășămintelor chimice. La ultima ședință de Consiliu Local, de pe 29 decembrie, aleșii băcăuani au aprobat donația societății Amurco, deținută de miliardarul Ioan Nicolae.

62 185 de metri dar și clădirile și anexele aflate pe strada Chimiei, numărul 1, de pe „Platforma Sofert", vor intra în patrimoniul municipalității.

Actele vor fi semnate la notar de Leonard Pădureanu, administratorul public al municipiului Bacău și de patronul societății de îngrășăminte. Donația a fost făcută în vederea ecologizării haldei, care va intra pe viitor în sarcina Primăriei Bacău. Totodată, acțiunea își va face efectul doar după semnarea contractului de finanțare „Decontaminarea haldei de fosfogips din Bacău" cu Ministerul Mediului.

Cheltuielile rezultate de accesarea fondurilor nerambursabile, cofinanțarea locală necesară dar și alte sume neeligibile vor fi suportate integral de societatea băcăuană. Pentru ecologizarea muntelui de fosfogips, autoritățile române vor încerca obținerea unei finanțări europene prin Axa 2, a Programului Operațional Sectorial de Mediu.

Odată cu acest proiect și Amurco scapă de obligațiile de mediu, impuse prin legislația europeană.

Halda de fosfogips din Bacău se întinde pe o suprafață totală de 16 hectare. Potrivit unor estimări, aici sunt depozitate peste 6 milioane de tone de fosfogips, praf ușor radioactiv, fără impact major asupra populației.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite