FOTO VIDEO Alaiul datinilor şi obiceiurilor de iarnă a străbătut centrul Bacăului. Mii de oameni au ieşit din case ca să asiste la parada măştilor populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urşi, capre, jieni, arnăuţi, căiuţi, cerbi şi mascaţi au străbătut centrul Bacăului, într-un alai al obiceiurilor străbune.

Cete de colindători din mai multe comune ale judeţului, dar şi din Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Vrancea au participat la cea de-a 48-a ediţie a “Alaiului datinilor şi obiceiurilor de iarnă”.

Pe lângă cunoscuta bandă de urşi şi ursari din Dărmăneşti, ce are aproximativ 100 de membri, s-au mai remarcat şi „Fecioraşii din Scorţeni”, trupă formată din 45 de urători.

Pe lângă obiceiul colindatului, pe data de 2 ianuarie vom tăia un porc şi un viţel în centrul satului. Şi acesta este tot un obicei străvechi, a afirmat Constantin Cernat, membru al trupei din Scorţeni.

Cerbul din Scobinţi, judeţul Iaşi, vine pentru a treia oară la acest eveniment. Trupa este formată din 19 membri dintre care şapte ursari, doi căpitani, cerbul, directorul şi mascaţii.

Comuna Răchiţi din Botoşani a fost reprezentată de o bandă de „urşi ecologici”, formată din 60 de membri.

Noi avem opt urşi, doctor, babă, ţigani. Deşi este un obicei străvechi, în comuna noastră este prima oară când venim în Bacău, a afirmat Dragoş Stolniceanu, liderul formaţiei.

O pată de culoare a reprezentat-o la acest eveniment „Căiuţii Albaştri” din Hlipiceni, judeţul Botoşani, trupă formată din aproximativ 20 de membri.

„Sunt aici împreună cu feciorii şi nepoţii mei şi joc căluţul de peste 50 de ani”, a afirmat Dumitru Caciuc (62 de ani), cel mai vechi membru al trupei.

„Alaiul datinilor şi obiceiurilor de iarnă” este organizat Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, coordonat de Petrică Vlase, în cooperare cu Consiliul Judeţean Bacău.

Alte articole:

VIDEO Festival de datini şi obiceiuri în centrul Bacăului

FOTO Parada măştilor pe străzile din Piatra Neamţ

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite