FOTO Parada măştilor pe străzile din Piatra Neamţ. Sute de participanţi la festivalul de datini Steaua sus răsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua de Ignat, 13 formaţii din ţară şi din Republica Moldova au prezentat prin centrul oraşului Piatra Neamţ datini şi obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă păstrate din moşi-strămoşi.

La cea de 45-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri „Steaua sus răsare” au participat 13 formaţii şi ansambluri folclorice din ţară şi din Republica Moldova. Cea mai mare parte a participanţilor (9 formaţii) au fost din comunele judeţului Neamţ. Organizatorul festivalului a fost Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Parada măştilor a început la ora 12, şi a urmat traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Parcul Central. După o oră în care s-a parcurs traseul menţionat, pe scena amenajată pe platoul Curţii Domneşti, lângă Turnul lui Ştefan cel Mare, formaţiile au prezentat un spectacol de tradiţii şi datini de sărbători.

Rând pe rand, în faţa unui public numeros au evoluat Alaiul de datini şi obiceiuri din comuna Ştefan cel Mare (Neamţ), formaţia folclorică Izvorul Izei (Căminul Cultural Săcel, judeţul Maramureş), Ansamblul folcloric „Mioriţa” din comuna Piatra Şoimului (Neamţ), Urşii de la Asău (Bacău), „Banda lui Bujor” din comuna Grinţieş (Neamţ), Alaiul de datini şi obiceiuri din comuna Răuceşti (Neamţ), Formaţia „Izvoarele Borcutului” din comuna Borca (Neamţ), „Sumanarii” din Trifeşti (Neamţ).

Au mai evoluat Alaiul de datini şi obiceiuri din Farcaşa (Neamţ), Cerbul de la Heleşteni (Iaşi), Ansamblul folcloric „Botnenii” din Bardar, raionul Ialoveni (Republica Moldova),  Ansamblul folcloric de obiceiuri „Aşa-i datina la noi” Timişeşti (Neamţ) şi Ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” (Neamţ).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite