FOTO VIDEO A devenit artist după ce şi-a pierdut vederea. Nicolae Popa cântă la nai şi coasă în Formaţia Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Popa cânta la nai şi coasă în Formaţia Bistriţa a nevăzătorilor din Bacău FOTO Mircea Merticariu
Nicolae Popa cânta la nai şi coasă în Formaţia Bistriţa a nevăzătorilor din Bacău FOTO Mircea Merticariu

Nicolae Popa (73 de ani) cântă de 30 de ani în Formaţia Bistriţa a Asociaţiei Nevăzătorilor din Bacău. Talentat, a reuşit să-şi găsească un scop în viaţă după ce şi-a pierdut, în totalitate vederea, în tinereţe. Confecţionează naiuri, cântă la ele, dar şi la fluier şi coasă.

Nicolae Popa şi-a pierdut vederea la doar 30 de ani, în 1971, când realiza amenajări interioare şi văruia imobile în Bucureşti. Dealtfel, o amintire plăcută i-a rămas de la sfârşitul anilor 60, când a contribuit la finalizarea studiorilor 1 şi 2 ale Televiziunii Române. „În 1966 am lucrat la amenajarea studiourilor TVR din Bucureşti. Eram zugrav-vopsitor. Am mai lucrat câţiva ani în Capitală şi la o altă lucrare mi-a intrat var în ochi. Am făcut desprindere de retină. Am fost operat la Spitalul Colţea, medicii au greşit operaţia şi mi-au afectat şi celelalt ochi“, povesteşte Nicolae Popa. În scurt timp a fost diagnosticat şi cu glaucom, iar întunericul i s-a aşternut în viaţă. A căutat o ieşire din situaţie, la un prieten de la Sinaia. „Realiza instrumente din lemn şi nu numai. Am învăţat de la el să fac naiuri. În câteva luni am reuşit să fac primul nai cu mâna mea“, spune artistul nevăzător, mângâind naiul curbat de pe masă. „Apoi, deoarece am iubit tot mai mult muzica, în care mă regăsesc, m-am înscris la Şcoala de Arte Populare din Bacău. Acum cânt la nai, fluier, acodeon şi coasă“, a mai spus Nicolae Popa.

Artistul băcăuan realizeză un nai la o lună, două. A avut în cursul timpului mai multe comenzi, pentru profesori de nai, pentru artişti de la ansamblurile din ţară. Unele instrumente le-a vândut la târgul de exponate de la Peleş. Din 1984, împreună cu trupa din Bacău a nevăzătorilor, Formaţia Bistriţa, a câştigat mai multe premii. În ultimii trei ani, orchestra Asociaţiei Nevăzătorilor din Bacău a căştigat an de an, Festivalul Naţional de Folclor „Ion Blăjan“ , destinat artiştilor nevăzători. Pentru interpretarea artistică deosebită, Formaţia Bistriţa a avut mai multe apariţii la posturile TV de folclor „Etno“ şi „Favorit“. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite