FOTO Şefii politici ai Bacăului, doborâţi de DNA. Sunt acuzaţi de corupţie primari, parlamentari, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capii politici ai judeţului Bacău sunt implicaţi în dosare penale, în care sunt formulate acuzaţii grave de  mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, dar şi alte fapte de corupţie instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Viorel Hrebenciuc, Romeo Stavarache, Valerian Vreme, Dragoş Benea sunt lideri care au simţit deja braţul lung al Legii.

Aleşii băcăuani nu au fost ocoliţi de scandaluri de corupţie, care au răzbătut în ultimii ani în spaţiul public. Mai mult, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a transformat în inculpaţi pe o parte dintre cei mai importanţi lideri politici. Au dosare Viorel Hrebenciuc, (fost preşedinte PSD Bacău), Romeo Stavarache, fostul şef al Partidului Naţional Liberal din Bacău, deputatul Valerian Vreme, fost lider al Partidului Mişcarea Populară şi în trecut al Partidului Democrat Liberal, dar şi simpli primari de oraşe şi comune din judeţ. Asupra lui Dragoş Benea, preşedintele social democraţilor băcăuani, doar planează suspiciuni de corupţie, dosarul fiind încă la stadiul de „in rem“.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, fostul şef al PNL Bacău, este în continuare în arest la domiciliu şi figurează în calitate de inculpat în două dosare penale. Edilul băcăuan este acuzat de tentativă de abuz în serviciu, în dosarul „Apartamentul“ şi de luare de mită, în formă continuată în al doilea dosar, în care denunţători sunt patru milionari băcăuani. Acuzaţiile i-ar putea aduce, dacă vor fi confirmate prin decizii definitive şi irevocabile ale instanţei, câţiva ani buni de închisoare.

Deputatul băcăuan Viorel Hrebenciuc, care şi-a dat demisia din funcţie astăzi, pierzând astfel locul în Parlamentul României, cel de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, are deja trei dosare instrumentate de procurorii Anticorupţie. El este acuzat de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, de constituirea unui grup infracţional organizat, de obţinerea şi folosirea unor informaţii care nu sunt publice. Procurorii l-au inculpat în dosarul CNA, în dosarul retrocedărilor ilegale, unde prejudiciul statului este de 303 milioane de euro, dar şi pentru că a încercat să modifice legea 78, privitoare la faptele de corupţie, prin influenţă, cu promisiunea  că îl va face pe Dan Şova şef peste social democraţi.

Deputatul Valerian Vreme, fostul şef al Partidului Mişcarea Populară, a rămas fără imunitate deoarece figurează ca inculpat, pentru abuz în serviciu, în dosarul „Microsoft“.

Dragoş Benea, preşdintele Consiliului Judeţean Bacău, a fost percheziţionat pe 17 iulie de mascaţi şi procurorii DNA, atât acasă, cât şi la serviciu.  Procurorii din Capitală investighează în cazul lui Benea mai multe infracţiuni legate de construirea clădirii Bueno Vista, de contractul de 1,673 milioane de lei, cu Intergraph Computer Services, din 2011, din care mita era de 10 %, dar şi asistenţa tehnică la Pârtia de Schi, contractată cu Interdevelopment SRL.

Primarul Oneştiului, Laurentiu Neghină, unul din liderii UNPR, a fost condamnat anul trecut, definitiv, la opt luni de închisoare cu suspendare. El a încercat să dea şpagă în dosarul „Mita la Bacalaureat de la Podul Turcului“, motiv pentru care a fost judecat împreună cu alţi inculpaţi mai bine de doi ani şi condamnat alături de aceştia.

Aurel Varga, fostul primar al comunei Luizi Călugăra, care şi-a dat demisia anul trecut din funcţie, în arestul Poliţiei, este acuzat de procurori de  abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la fals intelectual.

Primarul comunei Sascut, Cristinel Bostan, fost lider zonal democrat liberal, care a trecut la social democraţi, a fost arestat pe 6 mai, în dosarul „Corupţie la EON Moldova“. El a stat o perioadă mai lungă în arest, fiind acuzat de procurorii Judecătoriei Bacău de implicarea în furtul de curent în care a fost prejudiciată societatea  de energie. Primarul Bostan mai are o condamnare, cu suspendare, pentru ultraj.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite