FOTO Demers disperat al localnicilor din Valea Slănicului pentru redeschiderea DN 12B Tg. Ocna- Slănic Moldova. Cui i-au scris oamenii care au iniţiat şi o petiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul este închis de pe data de 19 martie, când după o alunecare de teren Comitetul Judeţean de Urgenţă Bacău  a luat hotărârea de a închide circulaţia.

Pentru câţiva metri din DN 12B ce ar trebui reparaţi de autorităţi, staţiunea  Slănic-Moldova devine din ce în ce mai izolata şi uitată de lume.  

De peste 9 luni, drumul ce duce către staţiunea balneoclimaterică de interes naţional este închis.

Cei care doresc sa ajungă în staţiune sunt nevoiţi să ocolească kilometri buni prin gropi şi hârtoape. Autorităţile şi cei responsabili cu efectuarea lucrărilor au devenit “surdomuţi” la sesizările şi nemulţumirile locuitorilor şi turiştilor. Nimeni nu ştie de ce nu se face nimic.

Locuitorii Văii Slănicului au iniţiat o petiţie online şi au conceput o scrisoare deschisa adresata Prefectului de Bacău.

oamenii spun că pe 14 martie 2018, în jurul orei 12.30, a avut loc o alunecare de teren care a produs tasarea drumului naţional 12B, intre km 0+447 şi km 0+487, pe o lungime de 40 m. Cinci zile mai târziu, Comitetul Judeţean de Urgenţă Bacău  a luat hotărârea de a închide circulaţiei DN 12B care asigură legătura spre staţiunea Slănic Moldova.

La data de 4 iunie 2018 s-a semnat contractul cu data de începere a lucrărilor 6 Iunie, şi termen maxim de finalizare de 90 de zile, ceea ce, spun oamenii, ar fi însemnat finalizarea lucrărilor până cel târziu pe 7 septembrie, după cum au precizat specialiştii DRDP IAŞI la vremea respectivă: “Contractul pentru obiectivul „Întocmire expertiză tehnică, proiect tehnic de execuţie şi execuţia lucrărilor pentru redeschiderea circulaţiei pe DN 12B km 0+452 – km 0+487” a fost semnat luni, 04 iunie, ordinul de începere a lucrărilor intrând în vigoare începând cu data de 06 iunie 2018. „Termenul legal de finalizare a lucrărilor este de 90 de zile de la data emiterii ordinului de începere, însă preconizăm că acestea ar putea fi duse la îndeplinire mai rapid, în aproximativ două luni”, se lăudau atunci cei de la DRDP Iaşi.

Drumul se afla în acest moment exact în acelaşi stadiu ca la începutul lucrărilor şi în prezent nu se efectuează nici un fel de lucrări. Varianta ocolitoare pusă la dispoziţie este şi ea într-o stare deosebit de proastă.

Închiderea circulaţiei pe acest drum afectează grav atât calitatea vieţii locuitorilor staţiunii Slănic-Moldova, autoturismele acestora, lucru care a condus şi  la diminuarea masiva a numărului de turişti.

Imagine indisponibilă

Scrisoarea Deschisa adresata Prefecturii Judeţului Bacău

"Doamnă prefect,

Va scriu aceste rânduri în numele unui grup de cetăţeni ai oraşului staţiune Slănic-Moldova, cetăţeni care se adresează dumneavoastră în baza drepturilor pe care ni le conferă Constituţia României,  cetăţeni care s-au săturat  sa se afle de peste 9 luni în incapacitatea de a folosi DN 12B drum care leagă Tg. Ocna de Slănic-Moldova.

Prima întrebare pe care dorim să v-o adresam este: cum v-aţi simţi dumneavoastră în calitate de  persoana privată daca aţi angaja o companie să vă repare drumul de acces către casă, şi între timp accesul s-ar face peste gard prin grădina plină de gropi si noroi a vecinului, iar compania angajată ar tergiversa la infinit reparaţiile fără să vă dea un termen de finalizare, şi în acelaşi timp v-ar taxa in fiecare săptămână? Cum v-aţi simţi după 9 luni de tergiversări?

Exact aşa ne simţim noi locuitorii Văii Slănicului de pe data de 19 Martie 2018 data la care în calitate de preşedinte a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu aţi ezitat  sa dispuneţi închiderea drumului de acces către casa noastră -DN 12 B- Tg. Ocna- Slanic-Moldova.

Exact aşa se simt turiştii puţini care încă mai ajung în staţiunea de interes naţional Slănic-Moldova, iar cei care nu mai ajung pentru că se întorc când vad că trebuie să ocolească prin gropi si bolovani se simt si ei destul de frustraţi si indignaţi vă asigur.

Sau preferaţi să vă spunem cum se simt maşinile noastre abuzate timp de 9 luni prin desfundăturile rutei ocolitoare? Sau cum se simt bolnavii transportaţi – sau mai bine zis hurducăiţi prin gropile rutei ocolitoare?

Si cu siguranţă e mai mai bine să nu vă spunem ce gândesc si spun la adresa autorităţilor localnicii atunci când trebuie să scoată tot mai mulţi bani din buzunar pentru reparaţii si iar reparaţii la autoturismele care nu mai fac nici ele faţa  incompetentei celor responsabili, nu ne permite bunul simţ să reproducem cuvintele lor.
Dar vă rugăm în schimb să citiţi ce spun unii dintre cei peste 370 (pana in acest moment) de semnatari ai petiţiei online:

Cerem redeschiderea drumului DN 12 B ce leaga Tg. Ocna de Slănic-Moldova, pe care va invitam sa o citiţi si dumneavoastră.

“Semnez pentru ca acest drum inchis imi îngreunează drumul spre muncă, intrucat varianta ocolitoare se afla intr-o stare execrabila, afectând atat autoturismul cu care ma deplaseze cat si timpul si dispozitia mea psihica, deoarece imi cauzează o frustrare fantastica, lipsa de interes si responsabilitate a autorităţilor” - Petronela Camara -Dofteana.

„Mi-am distrus masina,si nu se merita sa avem rute ocolitoare in secolul care traim! -Elena Constantin - Slănic-Moldova.

„Pentru ca ne rupem masinile pe vechiul drum de cate ori mergem in statiunea de "interes national" Slanic Moldova.” -Silviu Geangu -Bacau.

“Este inacceptabil ca un petec de drum sa stea nereparat peste 9 luni de zile. Asta dupa ce a existat o promisiune ca pe 10 septembrie vor fi finalizate lucrarile.” Cosmin Botezatu- Slănic-Moldova.

“Parcurg frecvent ruta iar drumul e un dezastru! Nesimtitii au preferat sa toarne munţi de pământ ca sa nu mai circule maşinile pe ingusta porţiune de trecere pe catre şoseaua care e practicabila, exceptând cei 10-20 m cu problema, in discuţie. Ruşine, de atâtea luni de zile!”  Roxana-Mihaela Pîntea  Bacău.

“Mi-am rupt masina incercand sa ajung la Slanic si sa ma intorc de acolo vara asta. Pentru ca toate proiectele si evenimentele organizate anul acesta in Slanic au fost sabotate de starea acestui drum. Pentru ca administratia actuala a castigat alegerile pe un mandat care vrea sa dezvolte reteaua de drumuri. Ori timp de 8 luni de zile nu reuseste nici macar sa repare un drum de importanta vitala pentru orasul Slanic-Moldova.” Ciobotaru Valentin – Bucuresti.

“Ne dorim sa circulam pe un drum civilizat, pentru care platim taxe.” Ardeleanu Elena- Slănic-Moldova.

“Semnez pentru ca am cheltuit foarte multii banii si nervii cu drumu ne reparat ,drum ce leaga Tg.-Ocna -de Slanic -Moldova” Natalia Birtea- Slănic-Moldova.

“As dori sa merg in statiune pe un drum practicabil.” Ilinca Ene Galati.

“Cred ca am aşteptat suficient sa se rezolve problema , iar daca vine iarna o sa mai treacă câteva luni în care oamenii sunt obligaţi sa îşi rupă maşinile pe drumul vechi. Ionut Moraru - Slănic-Moldova.

“Doresc sa se refaca aceasta portiune de drum. Varianta ocolitoare este proasta. Doresc sa cred ca traim intr-o tara civilizata, prin urmare ar trebui sa existe mai multa coerenta in ceea ce se intreprinde.” Alexandru Vasincu Iasi.

“Economia scade, distrugem masinile cu drumul alternativ care nici la ora actuala nu a fost asfaltat complet. Multi turisti prefera sa nu mai vina in Slanic doar din cauza drumului.” Dan Constantin Hulubina Slănic-Moldova.

“Este ridicol ca un drum atât de scurt sa nu fie reparat într-un interval de timp atât de lung. Situaţia drumului izolează o comunitate deja izolată şi afectează clar turismul. “ Silvia Amancei Iasi.

“Semnez pentru ca e păcat de ţara noastră de turism şi nu numai. Nu se poate circula este scandalos plus ca vin turişti la Slănic Moldova şi se minunează de ce drumuri avem.” Magdalin Roxana Tg. Ocna.
 

“M-am saturat de mizeriile de drumuri de 1 an si de risipa de bani investita in piesele masinilor” Cristian Popa - Slănic-Moldova.

“Trebuiau incepute lucrarile din primavara. Pana în prezent nu numai ca nu au reparat drumul ci l-au stricat mai mult.” Anca Potorac- Slănic-Moldova.

“Vreau sa fie o sosea nationala ce uneste cele doua localitatati, in conditii normale unei tari Europene a Secolului 21. Nu, ca in evul mediu!” Lungu Alina Tg. Ocna.

„Dati-ne drumul inapoi!!! Daca strangeam toti banii cheltuiti pe reparatiile autoturismelor cu care suntem nevoiti sa circulam pe varianta ocolitoare care si acum este plina de gropi cu siguranţa reparam aceea bucata de drum de cel putin 10 ori, dar nu putem pentru ca drumul este confiscat de niste incompetenti care dupa 9 luni nu au facut NIMIC, drumul arata mai rau decat la inceput!!!!” Celmare Mihai- Slănic-Moldova.

“Semnez sceasta petitie deoarece locuiesc în România şi plătesc toate taxele impuse de către statul Român. Consider ca este datoria celor care gestionează bugetul ţării sa se ocupe corect si cu responsabilitate de investitiile care necesită maximă urgenta. În cazul de fata DN 12Targu Ocna -Slănic Moldova.  “ Filip Baciu Bernadeta Bacau.

Vă reamintim ca pe data de 4 iunie 2018 -conform comunicatului DRDP Iaşi http://drdpiasi.ro/comunicat-de-presa-drdp-iasi-05-06-2016-incep-lucrarile-pentru-redeschiderea-circulatiei-pe-dn-12b-tg-ocna-slanic-moldova/
s-a semnat contractul cu data de începere a lucrărilor 6 Iunie, si termen maxim de finalizare de 90 de zile - ceea ce ar fi însemnat finalizarea lucrărilor pana cel târziu 7 septembrie, cităm specialiştii DRDP IASI:
“Contractul pentru obiectivul „Întocmire expertiză tehnică, proiect tehnic de execuţie şi execuţia lucrărilor pentru redeschiderea circulaţiei pe DN 12B km 0+452 – km 0+487” a fost semnat luni, 04 iunie, ordinul de începere a lucrărilor intrând în vigoare începând cu data de 06 iunie 2018. „Termenul legal de finalizare a lucrărilor este de 90 de zile de la data emiterii ordinului de începere, însă preconizăm că acestea ar putea fi duse la îndeplinire mai rapid, în aproximativ două luni”.

Imagine indisponibilă

Cum se face nu numai că nu s-au respectat aceste termene dar nici măcar NU s-a intenţionat respectarea lor pentru ca în tot acest timp NIMENI nu a lucrat în acea zona, deşi presa e plina de titluri de genul: ”Drumul surpat de la Gura Slanicului, monitorizat de Prefectura Bacau”?
 

Vă rugăm ca în calitatea dumneavoastră de reprezentant al guvernului în teritoriu să luaţi toate măsurile necesare pentru remedierea urgentă a situaţiei si redeschiderea drumului nostru către CASĂ.
Şi pentru că cinstit vă spunem suntem cu toţii sătui de explicaţii, promisiuni, motivări, scuze şi justificări, considerăm că singurul răspuns satisfăcător la acesta scrisoare este ÎNCEPEREA Urgentă a LUCRĂRILOR şi ducerea lor la bun sfârşit.

Vă mulţumim!!!
Mihaela-Elena Anton "

Petiţia: "Cerem redeschiderea drumului DN 12B Tg. Ocna- Slănic-Moldova".                                                          

Imagine indisponibilă
BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite