FOTO „Bacău. Acasă la creştini“, tipărită la suprapreţ de şeful PNL Dâmboviţa, sub „binecuvântarea“ lui Ioachim Băcăuanul şi „patronajul“ lui Romeo Stavarache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bacău. Acasă la creştini“ a fost tipărită la tipografia lui Mihail Volintiru, şeful Partidului Naţional Liberal din Dâmboviţa, şi totodată, om de afaceri implicat în mai multe scandaluri politice. Denumirea tipografiei, codul ISBN şi descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale, informaţii obligatorii la orice carte, lipsesc de pe copertă, iar facturile transmise Primăriei Bacău sunt în copie şi nu sunt însoţite de documente justificative.

Lucrarea a fost concepută prin parteneriatul dintre Primăria Bacăului şi Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, iar suma aprobată de consilierii locali a fost de 385 de mii lei. Oficial, cartea a fost tipărită în 50 de mii de exemplare şi a fost distribuită prin biserici. 

La patru luni după aceasta, banii nu pot fi decontaţi, deoarece mai marii bisericii din Roman şi Bacău nu pot face dovada cheltuielilor. Singura hârtie care a ajuns în Primăria Bacău pentru deconturi este o copie xerox a unei facturi, contrasemnată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul.

„La primărie nu s-au depus toate documentele justificative pentru deconturi. De la Arhiepiscopie am primit doar o copie xerox, după o factură şi o chitanţă. Noi avem nevoie de documente justificative pentru aceşti bani. Nu putem deconta o copie după factură, fără să ştim detaliat care au fost cu adevărat cheltuielile“, a declarat Leonard Pădureanu, administratorul public al municipiului Bacău.  

Singurele informaţii, de la începutul cărţii, sunt numele autorilor şi „Filocalia 2014“, fără să indice dacă este vorba despre Editura sau Tipografia Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În schimb, pe lucrare este scris, cu litere bolduite, că este „tipărită cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Ioachim Băcăuanul, sub patronajul primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache“.

Ziariştii de la Adevărul au descoperit că, în realitate, lucrarea a fost tipărită la Tipografia Amma Print din Bucureşti, care aparţine lui Mihail Volintiru, şeful PNL Dâmboviţa. Totodată, la această tipografie, de-a lungul timpului, mai mulţi lideri politici şi-au tipărit materiale publicitare. Printre cele mai cunoscute nume se numără Adrian Năstase, Nicuşor Constantinescu, Marian Vanghelie şi Crin Antonescu. Tot la Amma Print, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, acum în arest pentru luare de mită, şi-a realizat şi albumul de campanie, intitulat „Bacău. Acasă-Jurnal de Primar“. Mihail Volintiru recunoaşte cele două contracte, dar afirmă că prima carte comandată de la Bacău a fost contractată personal de şeful PNL Bacău, Romeo Stavarache. „Cartea din 2012 a fost comandată pe persoană fizică, de Stavarache. Cea de-a doua, de Episcopie“, afirmă Mihail Volintiru, însă nu-şi mai aminteşte suma şi alte detalii despre cartea tipărită în urmă cu doi ani.

Preţ la dublu

Contactat telefonic, pentru a afla preţul de piaţă a unei astfel de lucrări, cu aceleaşi caracteristici (număr de pagini, grafică, calitatea hârtiei, full color) Ionel Rusei, administratorul unei tipografii cunoscute din Bacău (n.r. Docuprint) susţine că preţul real, cu tot cu TVA, pentru 50 de mii de exemplare, nu ar fi trebuit să depăşească 185 de mii de lei. „Preţul este dublu. La orice tipografie, în condiţiile menţionate de dumneavoastră, tipărirea unei astfel de cărţi ajungea la maxim 185 de mii de lei, plus/minus cinci mii de lei“, afirmă tipograful. Conform copiei xerox a facturii, emisă în data de 25 aprilie 2014, valoarea cerută de Tipografia Amma pentru „Bacău. Acasă la creştini“ este de 326.430 de lei, cu tot cu TVA. Pe lângă aceasta, preoţii au venit şi cu o altă copie, a unei facturi fiscale emisă de Editura Filocalia, prin care, pentru servicii de tehnoredactare şi editare s-au mai cerut  încă 58.570 de lei. În total, cele două copii după facturi însumează fix suma maximă care putea fi decontată de Primăria Bacău.

Fără elemente de identificare

Pe lângă neregulile de natură fiscală, cartea care ar urma să fie decontată din bani publici nu respectă legislaţia din domeniul tipăriturilor. „Este nelegal ca o carte, mai ales dacă este plătită din bani publici, să nu aibă descrierea CIP, a Bibliotecii Naţionale, ISBN-ul, numele editurii şi al tipografiei care a realizat-o“, a mai declarat Ionel Rusei. 

Laura Mărgărit, bibliotecar al Centrului ISBN de pe lângă Biblioteca Naţională, afirmă că „Bacău. Acasă la creştini“ nu a ajuns, aşa cum cere legea, la instituţia la care lucrează. „Noi trebuia să primim şapte exemplare. Până în acest moment nu am primit nimic“, afirmă angajata Bibliotecii Naţionale.

Autorii cărţii, de aproape 190 de pagini sunt: Nicoleta Bichescu, consilier de imagine al edilului Bacăului, liberalul Romeo Stavarache, al omului de afaceri Costel Căşuneanu şi al preşedintelui Consiliului Judeţean, Dragoş Benea, Ionuţ Tomescu - purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău şi preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, toţi, foşti jurnalişti. Ediţia este îngrijită de Mioara Ignat, cea de-a doua soţie a diaconului Ciprian Ignat, preotul care în urmă cu o lună s-a erijat în bodyguard-ul lui Ioachim Băcăuanul, la revolta sătenilor din Cernu, judeţul Bacău. Toţi aceştia l-au omis din carte pe Înaltpreasfinţitul Eftimie Luca, care împlineşte anul acesta, pe 9 noiembrie, 100 de ani. Primele pagini sunt dedicate, exclusiv, primarului Romeo Stavarache şi Ioachim Băcăuanul. „Nu ştiu despre ce este vorba, nu ştiu ce este în spatele documentelor. Am făcut drumuri la biserici, am adunat datele de la preoţi, dar şi din arhive“, afirmă autoarea Nicoleta Bichescu. Totodată, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Constantin Gherasim, recunoaşte că nu a primit niciun ban, dar este bucuros că lucrarea a ajuns pe masa băcăuanilor.

Cine este Mihail Volintir, tipograful lui Adrian Năstase, Nicuşor Constantinescu, Marian Vanghelie şi Romeo Stavarache

Mihail Volintir (foto) este şeful PNL Dâmboviţa şi totodată acţionar majoritar al tipografiei Amma Print, pe care o conduce împreună cu soţia lui, Ana. În ultimii ani, numele tipografiei a fost implicat în mai multe scandaluri şi dosare penale, în contextul în care societatea lui Volintiru a tipărit pliante electorale, felicitări, dar şi albume pentru diverşi lideri politici. Tipografia Amma Print apare şi în dosarul "Trofeul Calităţii", în urma căruia fostul premier Adrian Năstase a ajuns după gratii. Tipografia a realizat 2 milioane de pliante cu mesajul "Adrian Năstase - Preşedinte". 

image

În 2011, Amma Print a câştigat un contract la Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, în valoare de de peste 75 de mii de euro, pentru tipărirea unui ghid, la valoarea de aproape 80 de lei exemplarul, cu tot cu TVA. Totodată, în 2010, edilul Marian Vanghelie a cheltuit 100 de mii de euro pentru felicitări, sacoşe şi calendare.

Romeo Stavarache, primarul arestat al Bacăului, şi-a tipărit lucrarea „Bacău. Acasă-Jurnal de Primar“, tot la Amma Print. Contractul a fost semnat, conform declaraţiei lui Volintir, personal de către Stavarache, ca persoană fizică.

Contractele bănoase ale lui Mihail Volintir se reflectă şi în cifra de afaceri şi profit. În 2012, tipografia a realizat o cifră de afaceri de 23,6 milioane de lei şi un profit de 1.552 milioane de lei. În 2013, deşi cifra de afaceri a fost de 18,1 milioane, profitul a fost de 2,22 milioane de lei.

Jurnal de Primar- „Bacău. Acasă“ verificată de Autoritatea Electorală Permanentă. Rezultatele sunt secrete

Lipsa elementelor de identificare din faimosul Jurnal de primar „Bacău. Acasă“, din anul 2012, au atras atenţia Autorităţii Electorale Permanente. După alegeri, instituţia care verifică finanţarea partidelor politice remarca faptul că, pentru încălcarea legii referitoare la finanţarea partidelor politice, Uniunea Social Liberală, din care şi Stavarache făcea parte, ar fi pasibilă de o amendă cuprinsă între 5 şi 25 de mii de lei. După mai bine de doi ani de la alegeri, instituţia menţionată nu a făcut publică nici sancţiunea dată, nici alte rezultate obţinute în urma controlului. Mai mult, birocraţia blochează orice şansă la transparenţă. „Ştiu că acel control a fost pe legea 334, nu ştiu să vă zic mai multe, oricum, nu eu trebuie să vă răspund la această întrebare, ci directorul pe finanţări, Gheorghe Onogea sau purtătorul de cuvânt Marian Moculeţ“, ne-a spus, amabil, Constantin Chiriac, şeful AEP din Regiunea Nord Est. În ciuda multiplelor telefoane date la sediul central din Capitală, nimeni nu a putut să ofere vreo informaţie sau clarificare cum a reuşit să-şi plătească primarul arestat al Bacăului, Romeo Stavarache, albumul, în condiţiile în care - prin comparaţie cu albumul bisericilor, editat şi tipărit în aceleaşi condiţii grafice - costul depăşea veniturile oficiale ale edilului pe un mandat întreg.

Pe aceeaşi temă:

Romeo Stavarache şi şpaga-abonament: 30.000 de lei lunar în schimbul accesului nelimitat la autorizaţii şi contracte pe bani publici cu Primăria Bacău

FACSIMIL Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită. Costel Căşuneanu, urmărit penal în dosar pentru dare de mită

VIDEO Curtea de Apel Bacău a decis menţinerea primarului Romeo Stavarache în arest preventiv. Edilul a fost trimis în judecată pentru luare de mită

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost trimis în judecată de DNA Bacău în stare de arest preventiv

FOTO VIDEO Dumitru Sechelariu, comemorat cu lăutari şi discursuri despre corupţia administraţiei condusă de primarul Romeo Stavarache

Sechelariu, Stavarache şi blestemul funciar din centrul Bacăului. Ambii primari, băgaţi la apă de acelaşi teren

UPDATE FOTO Sechestru pe averea lui Romeo Stavarache. Procurorii vor să recupereze 2,39 milioane de lei, luaţi şpagă de primarul băcăuan

VIDEO EXCLUSIV Romeo Stavarache, primarul Bacăului, rămâne după gratii

UPDATE Avocatul Cristian Cojocaru, apărător în „Lotul Stavarache“, trimis în judecată de DNA Bacău pentru trafic de influenţă

UPDATE Romeo Stavarache, judecat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii DNA îl consideră pericol public şi cer menţinerea în arest

Romeo Stavarache, suspendat de Prefectura Bacău din funcţia de primar, în urma arestării sale

INTERCEPTĂRI Romeo Stavarache a fost arestat preventiv pentru încălcarea condiţiilor eliberării sub control judiciar: "Vino să-l iei pe taică-tu la Poliţia..."

Familia primarului Bacăului, Romeo Stavarache, îngropată de dosare, sub tunurile procurorilor DNA

„Famiglia” lui Romeo Stavarache: Cum învârtea baronul de Bacău şpăgile prin trusturi de presă „de casă” şi prin şeful fondurilor europene din Moldova

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite