Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu, născut în comuna băcăuană Onceşti, va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seismologul Gheorghe Mărmureanu va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Bacău FOTO Mircea Merticariu
Seismologul Gheorghe Mărmureanu va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Bacău FOTO Mircea Merticariu

Gheorghe Mărmureanu, specialist în Fizica Pământului, va primi joi, 30 aprilie, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Bacău. Renumitul seismolog s-a născut în comuna Onceşti, a făcut Şcoala Generală din Stănişeşti, apoi Colegiul Naţional Ferdinand I (fostul Liceu George Bacovia) iar la Iaşi, studii superioare de construcţii, fizică cuantică, mecanică şi matematici speciale.

Joi, în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean Bacău va avea loc ceremonia de decernare a titlului de cetăţean de onoare al judeţului pentru Gheorghe Mărmureanu. Cunoscutul seismolog s-a născut în Onceşti, pe 3 decembrie 1939. După terminarea studiilor gimnaziale şi liceale, în Bacău, Gheorghe Mărmureanu urmează mai facultăţi şi specializări la Iaşi, la Universitatea „Gheorghe Asachi“ şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. În 1970 îşi susţine doctoratul, cu o teză din domeniul corpului deformabil, sub conducerea academicianului Ştefan Bălan. Partea experimentală a tezei a realizat-o la Cornell University din Ithaca, New York, SUA, ca beneficiar al unei burse Fulbright. Întors în ţară devine şef al departamentului de programe şi sisteme la Centrul de Calcul Electronic Iaşi, iar apoi, cercetător ştiinţific, coordonator al Laboratorului de Mecanica Solidelor din Bucureşti, iar din 1975 este transferat la Centrul de Fizică a Pământului şi Seismologie, care s-a transformat ulterior în Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Măgurele.
A fost lector universitar la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi profesor la Universitatea Bucureşti, a primit numeroase distincţii şi premii din partea statului român dar şi din partea unor foruri internaţionale. A publicat peste 130 de studii ştiinţifice, a susţinut prelegeri la peste 80 de evenimente ştiinţifice internaţionale şi are publicate 5 cărţi, cunoscute în întreaga lume.
Iniţiativa acordării titlului de cetăţean de onoare le aparţine consilierilor judeţeni Petrică Mihăilă şi Marian Ovidiu Stănică.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite