Contribuabili care riscă închisoarea pentru că nu au plătit datorii către stat de doar un leu

0
Publicat:

Aproape 800 de firme din Bacău sunt anchetate de polițiști, în urma unor sesizări ale Fiscului. Printre datornici se numără și contribuabili care figurează în actele statului cu datorii infime.

Printre cei chemați la Poliție sunt și contribuabili cu datorii de un leu FOTO arhivă Adevărul
Printre cei chemați la Poliție sunt și contribuabili cu datorii de un leu FOTO arhivă Adevărul

Potrivit Fiscului, în județul Bacău, sunt aproape 800 de firme care care s-au ales cu sesizări penale pentru neplata datoriilor către stat. La 31 iulie 2022, în județul Bacău erau 797 de agenți economici care înregistrau obligații fiscale neachitate cu reținere la sursă la bugetul general consolidat, în valoare de 2.834.344 lei.

Din suma amintită, 286.481 de lei sunt datorii neachitate la bugetul de stat, 1.996.782 lei-restanțe la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 551.081 lei-datorii la bugetul asigurărilor sociale pentru sănătate.  De amintit este că pe lista datornicilor pentru care a fost sesizată Poliția sunt și contribuabili cu sume datorate statului de doar un leu.

4.000 de firme cu datorii până în 100 de lei au fost date pe mâna Poliției

Potrivit OUG 130/2021, începând din acest an, „constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Actul normativ stipulează că ANAF trebuie să depună obligatoriu sesizare penală pentru restanţe mai mari de 60 de zile la reţinerea şi nevirarea a 19 tipuri de contribuţii şi impozite.

La nivelul țării sunt 53.000 de contribuabili care datorează statului 372,93 milioane lei, ce reprezintă impozite şi/sau contribuţii sociale (pensii și sănătate), cu reţinere la sursă, neachitate, a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după data de 1 martie 2022.

Interesant de amintit este că pe lista Fiscului sunt peste 4.000 de firme cu restanţe mai mici de 100 de lei, care vor da acum explicații la Poliție pentru neplata acestor sume.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite