Codruţ Olaru a fost ales procuror în Consiliul Superior al Magistraturii. Ce evoluţie uimitoare a avut magistratul băcăuan în ultimul deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul băcăuan Codruţ Olaru, fost şef DIICOT, care şi-a început activitatea, în urmă cu două decenii, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, a fost ales joi ca reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Codruţ Olaru a fost activat anul acesta ca general al Armatei Române, pentru a deveni procuror militar, iar în 2011 a fost avansat de două ori.

Fostul procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru (43 de ani), procuror militar în ultimile luni, a fost ales ca procuror CSM, unde va reprezenta interesele magistraţilor de la Curtea Supremă a României. Pentru aceeaşi funcţie a mai candidat şi Alina Albu, de la DIICOT.


Codruţ Olaru a devenit procuror la doar 23 de ani iar primul loc de muncă a fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. Patru ani mai târziu ajunge procuror şef al aceleiaşi structuri, iar din 2002 este promovat la Parchetul Tribunalului Bacău şi în 2003, la Biroul Teritorial DIICOT Bacău. 

În perioada 2005-2007 este şef la acest parchet iar de pe 11 ianuarie 2007, la propunerea ministrului Justiţiei, Monica Macovei, după o selecţie făcută de Laura Codruţa Kovesi, este numit de preşedintele Traian Băsescu procuror şef DIICOT. În 2013, Codruţ Olaru este propus ca adjunct al Procurorului General al României.

 În 2016 a fost reactivat ca general al Armatei Române, pentru a deveni procuror în cadrul parchetelor militare. Gradul militar al magistratului băcăuan a stârnit controverse. Numai în 2011, în mod excepţional, Olaru primeşte succesiv gradele de locotenent-colonel şi colonel în rezervă. Cele două grade i-au fost acordate de ministrul Apărării de atunci, Gabriel Oprea. 

Gradul de colonel i-a fost retras în 2012, de ministrul Corneliu Dobriţoiu, dar şi l-a redobândit în 2013, prin semnătura ministrului MApN, Mircea Duşa. Gradul de general de Armată i-a fost acordat de preşedintele Traian Băsescu şi reconfirmat odată cu numirea lui, în primăvara acestui an, în funcţia de procuror la Secţia Parchetelor Militare.

Ce avere are Codruţ Olaru


Codruţ Olaru are două terenuri de câte o mie de metri pătraţi în comuna Bârnova, judeţul Iaşi, unde are şi o casă de 135 de metri pătraţi. În ultimul an şi-a vândut apartamentul din Bacău, cu suma de 170 de mii de lei. 

Deţine două conturi bancare cu 16 mii şi 35 de mii de euro. În ultimul an a câştigat din salariile din Justiţie 228 de mii de lei iar din activitatea didactică la Universitatea Titu Maiorescu, încă 11 mii de lei. Are doi copii, Theodor Alexandru şi Sophia Alexandra.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite