Caravana cinematografică a nevăzătorilor ajunge şi în Bacău. Ce filme vor putea vedea persoanele cu deficienţe de vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nevăzătorii din Bacău sunt invitaţi la film
Nevăzătorii din Bacău sunt invitaţi la film

Pe 5 noiembrie, de la ora 13, Caravana cinematografică a nevăzătorilor ajunge la Bacău. Proiecţiile vor avea loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău. Băcăuanii cu deficienţe de vedere vor putea urmări filmele din selecţia Festivalului Naţional de Film pentru Nevăzători, eveniment organizat anul acesta în Bucureşti, în perioada 15 - 19 mai.

Caravana aduce în atenţia publicului filme apreciate din programul festivalului, titluri preamiate în festivaluri international, dar şi câteva dintre cele mai iubite pelicule româneşti apărute în ultimii ani. „În cadrul caravanei sunt proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere. La intrarea în sală, acestea vor primi câte un set de căşti, iar în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio“, se arată în comunicatul semnat de Bogdan Basarab, referent cultural al nevăzătorilor Filialei din Bacău a ANR. 

De la ora 13, spectatorii veniţi la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie din Bacău vor avea ocazia să revadă filmul „Despre oameni şi melci”, a cărui acţiune se petrece în anul 1992, la Câmpulung Muscel. Fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre cei 3000 de muncitori pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă. George Petrescu, liderul de sindicat (soţul Anei, tatăl lui Viorel) trăieşte cu o sumă modică lunară, la fel ca toţi ceilalţi muncitori din oraş. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plăteşte 50 dolari pentru fiecare donaţie. Aşa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica şi locurile de muncă ale colegilor săi. Dacă 1000 dintre muncitori îşi vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienţi bani pentru a salva fabrica de la faliment. Aşa, ar putea să dea din nou drumul la producţie şi toată lumea ar avea din nou de lucru.

De la ora 15, va rula  filmul „Aferim!”, lungmetrajul pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015.  Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!", este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

 Intrarea la proiecţii este liberă.

Caravana cinematografică pentru nevăzători este un proiect organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul îşi propune să promoveze şi să faciliteze accesul la cultura cinematografică românească, să promoveze filmele cu descriere audio în rândul comunităţii şi a industriei cinematografice. 

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite